Mitä Palkasta Jää Käteen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #2886

  +
  Mitä Palkasta Jää Käteen

  Suomessa on tärkeää tietää, mitä palkasta jää käteen. Tämä tieto auttaa suunnittelemaan omaa taloutta ja pitämään talouden hallinnassa. Palkalle jäävä summa riippuu monesta tekijästä, kuten verotuksesta, sosiaaliturvamaksuista ja mahdollisista bonuksista. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten palkka lasketaan niin, että saadaan selville, mitä palkasta jää käteen.

  Palkan laskeminen

  Palkka koostuu peruspalkasta ja mahdollisesta bonuksesta. Huomioitavaa on, että peruspalkasta tehdään verovähennyksiä, joita ovat työntekijän eläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksut ja kansaneläkemaksut. Näiden maksujen summa on noin 25 prosenttia palkasta. Bonuksista maksetaan normaalisti myös verot. Bonukset voivat olla esimerkiksi lomaraha, tulospalkkio tai muu ylimääräinen korvaus.

  Verotus

  Suomessa verotus on progressiivinen, eli palkan suuruus vaikuttaa verokantaan. Mitä enemmän tienaa, sitä korkeampi veroprosentti. Verokannat vaihtelevat 0-31,25 prosenttiin. Veroluokka määräytyy palkan suuruuden perusteella, ja palkan suuruus määrää veroprosentin. Tästä syystä matalapalkkaisilla parempi käteen jäävä summa kuin korkeapalkkaisilla.

  Sosiaaliturvamaksut

  Työnantajat maksavat sosiaaliturvamaksuja, jotka kattavat työntekijän sosiaaliturvan etuisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi työttömyyspäivärahat, sairauslomat ja vanhempainrahakaudet. Näiden maksujen summa on noin 19,5 prosenttia palkasta.

  Mitä palkasta jää käteen?

  Esimerkki: Henkilön bruttopalkka on 3000 euroa kuukaudessa. Hänen veroluokkansa on 25 prosenttia.

  Peruspalkka: 3000 – (3000 x 0,25) = 2250 euroa

  Verot: 3000 x 0,25 = 750 euroa

  Sosiaaliturvamaksut: 3000 x 0,195 = 585 euroa

  Käteen jäävä summa: 2250 – 750 – 585 = 915 euroa

  Tässä esimerkissä henkilön käteen jäävä summa on 915 euroa kuukaudessa. Tämä on hyvä tietää talouden suunnittelua varten.

  On tärkeää muistaa, että palkan laskeminen on monimutkaista ja siihen vaikuttaa monia eri tekijöitä. Palkan lisäksi on tärkeää huomioida muut taloudelliset tekijät, kuten vuokran ja muiden laskujen määrä. Tästä syystä on suositeltavaa suunnitella oma talous tarkkaan, jotta talouden hallinta on helpompaa ja oman tulotason mukaisesti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.