Mitä Osakasko Korvaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #3342

  +
  Mitä Osakasko Korvaa?

  Suomessa vakuutus on tärkeä osa arkea, ja erityisesti erilaiset ajoneuvovakuutukset ovat välttämättömiä autoilijoille ja veneilijöille. Osakaskovakuutus on yksi yleisimmistä venevakuutustyypeistä, mutta monella saattaa olla hieman epäselvää, mitä kaikkea osakasko oikeastaan korvaa.

  Osakasko on vakuutus, joka korvaa veneen omistajalle tai haltijalle vakuutussopimuksessa määriteltyjä vahinkoja. Yleensä osakaskoa tarjotaan veneelle, joka on yli 10 vuotta vanha. Vakuutus on tarkoitettu ennen kaikkea veneen kolarointi-, palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkojen varalle.

  Osakaskovakuutuksen perusosan muodostavat kaksi eri korvausta: vakuutus on voimassa silloin, kun vene vaatii korjauksia kolari-, palo- tai ilkivaltatapauksessa, tai jos vene varastetaan. Tällöin korvausta maksetaan yleensä vakuutuksen arvon mukaan, jolloin korvauksen määrä on sidottu veneen arvoon. Vakuutuksen määrä korvaa siis veneen vahingot tai katoamisen, mutta sitä ei ole suunniteltu kattamaan esimerkiksi veneen huoltamisesta tai huonokuntoisuudesta johtuvia vaurioita.

  Toinen osakaskovakuutuksen osa korvaa henkilö- ja kolmannen osapuolen vahinkoja. Tällöin vakuutus korvaa henkilövahingot, jotka kohdistuvat muuhun kuin vakuutetun henkilön henkilöön. Esimerkiksi mahdollisissa kolareissa korvaukset maksetaan kolarin toiselle osapuolelle, olipa venettä hallinnut henkilö syyllinen tai ei. Kolmannen osapuolen vahinkoja ovat esimerkiksi vesillä tai satamassa sattuneet kolhut, joissa vahinkoa kärsinyt henkilö tai omaisuus eivät kuulu venekunnan piiriin.

  Osakaskovakuutus ei kuitenkaan korvaa kaikkea, ja vakuutukseen kannattaa tarkasti tutustua ennen sen ottamista. Usein vakuutukseen sisältyvät ns. omavastuuosuudet, jolloin vakuutettu sitoutuu maksamaan osan vahingon määrästä ennen kuin korvaus maksetaan. Myös mahdolliset vahingonkärsijän lakimieskustannukset ja korvausvastuut ovat usein vakuutuksesta riippumattomia.

  Kaikissa vakuutussopimuksiin liittyvissä asioissa kannattaa olla tarkkana ja ottaa selvää siitä, mitä kukin sopimus pitää sisällään. Monesti vakuutusyhtiöt tarjoavat myös lisävakuutuksia, joilla voi kattaa esimerkiksi veneen pelastuskulut tai matkan peruuntumisen aiheuttamia kuluja.

  Osakaskovakuutukset eivät kuitenkaan ole aina kaikista paras vaihtoehto täydellistä suojaamista hakeville veneilijöille. Veneen ikä, käytön tarkoitus sekä veneilyn määrä vaikuttavat siihen, kuinka suuri osa mahdollisista riskeistä tulisi vahvasti ottaa huomioon. Mikäli veneellä on paljon käyttöä ja se kulkee vesillä talvikuukausinakin, voi koko kauden kattava käyttövakuutus olla kannattavampi vaihtoehto. Useimmat suuremmat vakuutusyhtiöt tarjoavatkin useita eri vaihtoehtoja veneelle.

  Osakaskovakuutus on hyvä valinta erityisesti omistajille, jotka käyttävät venettään vain muutaman kuukauden ajan vuodessa tai vain satunnaisesti. Mikäli veneellä ei ole suurta taloudellista arvoa, tai sen käyttö on vähäistä, voi osakaskovakuutus olla hyvä valinta. Se tarjoaa peruskorvausmahdollisuuden, mutta ei kuormita budjettia kohtuuttomasti.

  Yhteenveto

  Osakaskovakuutus on mahdollisuus korvata veneen kolarointi-, palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, ja korvauksen määrä on sidottu veneen arvoon. Lisäksi vakuutus korvaa henkilö- ja kolmannen osapuolen vahinkoja, mutta ei takaa kaikkea mahdollista korvausta esimerkiksi huollon tai huonokuntoisuuden aiheuttamille vahingoille. Kaikissa vakuutussopimuksiin liittyvissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja selvittää sopimuksen sisältö tarkasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.