Mitä On Tekojää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #3405

  +

  Mitä on tekojää ja miten se syntyy?

  Tekojää on erittäin tärkeä osa talvista harrastustoimintaa Suomessa. Se on keinotekoisesti valmistettu jää, joka on usein laadultaan parempaa kuin luonnonjää. Tekojää syntyy kun siihen tarvittavat olosuhteet saadaan kohdistettua yhteen paikkaan.

  Yleisin tapa valmistaa tekojäätä on käyttää luonnon vettä. Vesi pumpataan altaaseen tai kentälle, josta se levitetään tasaisesti ohuena kerroksena alustalle. Koska tekojää vaatii kylmän ympäristön pystyäkseen muodostumaan, pumput ja muut tarvittavat laitteistot jäähdytetään yleensä ulkoilman avulla.

  Kun vesi on levitetty alustalle, sen annetaan jäätyä useita tunteja tai jopa päiviä riippuen ympäristön olosuhteista. Tärkeää on myös se, että jäähdytyslaitteistoa ja pumppuja käytetään koko ajan varmistamaan, että jää ei ala sulamaan.

  Kun jää on muodostunut tarpeeksi paksuksi, noustaan jäähän ja ajetaan siihen urat harrastuksia ja pelejä varten. Jäähän voidaan myös upottaa maalitolppia, jotta siitä tulee entistäkin monipuolisempi pelialusta.

  Miksi tekojää on tärkeä Suomessa?

  Suomessa tekojää on tärkeä elementti talviliikunnassa ja -urheilussa. Tekojäädytys mahdollistaa harrastusmahdollisuudet myös silloin, kun luonnonjääolosuhteet eivät ole riittävät.

  Tekojään avulla pystytään parantamaan ja ylläpitämään myös luonnonjään kunnossapitoa. Kun luonnonjää on huonossa kunnossa tai sulaa keväällä liian aikaisin, tarvittaessa voidaan käyttää tekojäätä harrastustoiminnan turvaamiseksi.

  Tekojää on tärkeä myös koululaisille, jotka saavat harrastaa turvallisesti ja monipuolisesti koulujen pihalla tai läheisellä jäähallilla.

  Tekojään käyttömahdollisuudet

  Tekojäällä leikitään, pelataan ja harrastetaan lukuisia lajeja. Yleisimpiä käyttötarkoituksia ovat luistelu, jääkiekko, curling, mailapelit ja muut pallolajit.

  Tekojää soveltuu mainiosti myös erilaisiin tapahtumiin ja esiintymisiin. Esimerkiksi Tampereella järjestettiin talvella 2020 ensimmäistä kertaa puolimaraton juoksu tekojäällä.

  Tekojää soveltuu myös kuntoutukseen ja terapiaan. Sen avulla voidaan parantaa esimerkiksi kolhujen ja muiden vammojen parantumista.

  Kestävän kehityksen näkökulma

  Tekojään valmistus ja ylläpito vaativat paljon energiaa, mikä lisää hiilijalanjälkeä. Useat nykyaikaiset teknologiat ovat kuitenkin onnistuneesti kehittäneet menetelmiä tekemään toiminnasta kestävää.

  Esimerkiksi markkinoilla on laitteistoja, jotka hyödyntävät maaperän lämpötilaa tekojään valmistuksen yhteydessä, jolloin pystytään pienentämään jäädytystoiminnan hiilijalanjälkeä. Lisäksi jäätä pyritään valmistamaan mahdollisimman ohuella kerroksella säästääkseen vettä.

  Suomi on maa, jossa on paljon vesistöjä, joten tekojään käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Harrastajat voivat nauttia talvesta myös silloin, kun luonnonolosuhteet eivät ole riittävät, mikä on todella tärkeää etenkin lasten ja nuorten vapaa-ajanvieton kannalta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.