Mitä On Sonninsuti

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #5458

  +

  Mitä on Sonninsuti?

  Sonninsuti on perinteinen suomalainen tapa puhdistaa uuninpiippu. Sitä käytettiin ennen erityisesti talonpoikaistaloissa, joissa uuninpiiput olivat usein savusta tukossa. Nykyään sonninsuti on harvinaisempi näky, sillä nykyaikaiset uunit ja savupiiput on suunniteltu niin, että niitä ei tarvitse puhdistaa yhtä usein.

  Sonninsuti valmistetaan koivun tai pajunoksista. Oksat kerätään keväällä, kun ne ovat vielä tuoreita ja joustavia. Niistä sidotaan kimppuja, jotka kuivatetaan lämpimässä ja kuivassa paikassa. Kuivuneet kimput ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.

  Sonninsutimen käyttö on yksinkertaista. Suti työnnetään piipun suulle ja vedetään piipun sisään ja ulos. Tämä irrottaa piipun sisälle kertyneen nokikerroksen ja ruostumattoman teräksen harjaksilla varustettu suti poistaa loput tervan ja nokin jäänteet. Sonninsuti on erityisen hyvä tapa puhdistaa piiput, joissa on mutkia tai ahtaita kohtia, joita ei ole helppo puhdistaa muilla tavoin.

  Sonninsuti on myös ympäristöystävällinen tapa puhdistaa uuninpiippu, sillä sitä ei tarvitse käyttää kemikaaleja tai muita puhdistusaineita. Lisäksi sonninsutimen käyttö on halvempaa kuin monien muiden uuninpiipun puhdistusmenetelmien.

  Huolimatta sen tehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä, sonninsutimen käyttö vaatii erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Ennen kuin aloitat sonninsutimen käytön, tarkista, että uuninpiippu on täysin kylmä ja varmista, että olet varustettu suojakäsineillä, -silmälaseilla ja hengityssuojaimella. Sonninsuti nostaa paljon pölyä ja nokipartikkeleita, joita ei saa hengittää sisään.

  Uuninpiipun puhdistamisen tarve vaihtelee riippuen uunin käytöstä ja savupiipun koosta. Jos huomaat, että uunisi veto on heikko tai savu pyrkii leviämään sisätiloihin, on aika puhdistaa piippu. Käytä sonninsutinta säännöllisesti uunisi kunnossapitoon ja välttääksesi piipun tukkeutumista. Huolellinen piipun puhdistus on tärkeää myös paloturvallisuuden kannalta.

  Sonninsuti on perinteinen ja edelleen toimiva tapa puhdistaa uuninpiippu. Sen käyttö on helppoa ja ympäristöystävällistä, ja se on erityisen tehokas puhdistamaan piiput, joissa on ahtaita kohtia. Muista kuitenkin käyttää suojavarusteita ja olla huolellinen, kun käytät sonninsutinta uuninpiipun puhdistuksessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.