Mitä On Sinilevä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4264

  +

  Mitä on sinilevä?

  Sinilevä eli syanobakteeri on mikroskooppisia, bakteerimaisia eliöitä, jotka elävät makeissa ja suolaisissa vesistöissä sekä maaperässä. Ne ovat tärkeitä ekosysteemin osia, sillä ne tuottavat noin puolet maapallon hapesta. Sinilevässä on kuitenkin myös haitallisia lajeja, jotka voivat aiheuttaa terveysriskejä ihmisille ja eläimille.

  Sinilevän tunnistaa sinisestä tai vihertävästä värityksestä, joka johtuu pigmentistä nimeltä fykosiini. Sinilevät muodostavat pääasiassa planktonia, mutta joillain haitallisilla lajeilla on myös kyky kiinnittyä pohjaan tai kasveihin. Tiheinä kukintoina ne muodostavat sinileväesiintymiä, jotka voivat peittää koko vesialueen.

  Miksi sinilevää ilmenee?

  Sinilevien esiintyminen lisääntyy yleensä, kun veden ravinteiden määrä kasvaa. Ylimääräiset ravinteet, kuten typpeä ja fosforia, voivat päätyä vesistöihin esimerkiksi lannoitteista, jätevesistä ja pellon valumavesistä. Jos vesistö saa liikaa näitä ravinteita, seurauksena on usein sinilevän esiintyminen. Ilmastonmuutos saattaa myös vaikuttaa sinileviin, sillä lämpimämmät vedet tarjoavat otollisemmat olosuhteet haitallisten lajien kasvulle.

  Mitkä ovat terveysriskit?

  Sinileväkukintojen mukana kulkeutuvat haitalliset yhdisteet, kuten mikrosystiinit ja anatoksiinit, voivat olla haitallisia ihmisten terveydelle. Mikrosystiinit ovat myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa maksasairauksia, hermostovaurioita ja syöpää. Anatoksiinit puolestaan vaikuttavat hermostoon ja voivat aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja vatsakramppeja.

  Sinilevä voi aiheuttaa terveysriskejä myös eläimille, sillä ne saattavat juoda vettä, jossa on sinilevää, tai syödä sen päälle kasvaneita levämassoja. Tämä voi johtaa ruoansulatusongelmiin, kouristuksiin ja jopa kuolemaan asti.

  Miten suojaan itseäni ja muita?

  Sinilevän vaaraa voi vähentää seuraavilla tavoilla:

  – Vältä uintia ja muuta vesistössä liikkumista kukintojen aikana. Sinileväkukintoja voi esiintyä erityisesti lämpimän sään aikana ja pohjan tuntumassa.
  – Vältä kosketusta sinileväkukintoihin. Jos joudut kosketuksiin niiden kanssa, huuhtele iho heti runsaalla vedellä ja vaihda vaatteet mahdollisimman pian.
  – Älä käytä sinilevän saastuttamaa vettä talousvedeksi, syötäväksi tai ruoanlaittoon.
  – Vältä sinileväkukintojen lähellä olevien kasvien ja eläinten syömistä.
  – Vältä veneilyä sinileväkukintojen lähellä, sillä veneestä nouseva aaltoilu saattaa levittää levämassoja. Veneen moottorin käyttö lisää myös veden sekoittumista sinilevän kanssa.

  Miten sinilevän esiintymistä voi estää?

  Sinilevän esiintymistä voi ehkäistä seuraavilla toimenpiteillä:

  – Vältä lannoitteiden käyttöä lähellä vesistöjä. Jätteiden lajittelu ja korjattavana ei ole vesistöjen loppukäsittelyä tukevia jätteitä.
  – Huolehdi asbesti- ja kivilattian sekä muiden esteettisten haittojen kunnostuksesta ympäristössä, jotta leviä ei pääse vesistöösi.
  – Pidä peltokalustosi tehokkaassa kunnossa, jotta niiden käyttö vähenee ja maaperän eroosio vähenee.
  – Huolehdi siitä, että peltokasvien rajaaminen on tehokas. Tällä vähennät eroosion leviämistä ja menetät kasvien ravinnon.
  – Tee valituksia havaitsemistasi valumavesiongelmista ympäristölle.

  Yhtenä ratkaisuna ravinteiden liiallisen vesistöön kulkeutumisen vähentämiseksi on säätää lainsäädäntöä jätevesien käsittelystä ja lannoitteiden käytöstä. On tärkeää, että myös yksittäiset kansalaiset ovat tietoisia omasta roolistaan ja vaikuttavat vähentämällä päivittäistä vesistöön kohdistuvaa kuormitusta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.