Mitä On Nafta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5118

  +

  Mitä On Nafta?

  Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus, joka tunnetaan yleisesti nimellä NAFTA, on sopimus, joka yhdistää Yhdysvallat, Meksikon ja Kanadan taloudet. Sopimus allekirjoitettiin 17. joulukuuta 1992 ja se tuli voimaan 1. tammikuuta 1994. Naftan tavoitteena on lujittaa maiden välisiä taloudellisia suhteita ja lisätä kaupankäyntiä maiden välillä.

  Sopimus luo suuren yhteismarkkinan, joka helpottaa yritysten toimintaa yli rajojen. Tämä johtaa suurempaan kilpailuun, joka pitää hinnoissa alhaisena. Lisäksi sopimuksen odotetaan luovan uusia työpaikkoja sekä parantavan tuottavuutta ja teknologiaa.

  Tärkeimpiä Naftan piirteitä

  Naftan kolme tärkeintä piirrettä ovat vapaakauppa, investointisuoja ja verovapaat investoinnit. Sopimus poistaa kaupan esteet maiden väliltä, mikä helpottaa tuotteiden siirtymistä maasta toiseen. Tämän vuoksi yritykset voivat siirtää työpaikkoja ja tuotantoa eri puolille maailmaa rajattomasti.

  Investointisuojan ansiosta ulkomaiset yritykset voivat investoida maahan ilman pelkoa siitä, että heidän omaisuutensa takavarikoidaan ilman kompensaatiota. Verovapaat investoinnit taas tarkoittavat sitä, että yritykset voivat investoida rahaa ilman, että niitä verotetaan.

  Naftan vaikutukset Suomeen

  Naftan vaikutus Suomeen on monimutkainen asia. Sopimus on johtanut tuhansien työpaikkojen katoamiseen Pohjois-Amerikassa, sillä yritykset voivat siirtää tuotantonsa halvempiin maihin. Tämä on johtanut siihen, että suomalaiset yritykset ovat joutuneet kohtaamaan voimakkaampaa kilpailua ulkomailta ja menettäneet markkinaosuuksia.

  Toisaalta Nafta on lisännyt näiden maiden välisiä investointeja ja mahdollistanut tuotteiden viennin suoraan Suomesta. Suomalaiset metsäteollisuuden yritykset ovat hyötyneet Naftasta, sillä Kanadan ja Yhdysvaltojen markkinat ovat tärkeitä vientikohteita. Näin ollen Naftan vaikutus Suomeen on ollut positiivinen tältä osin.

  Lopuksi

  Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus – Nafta on merkittävä sopimus, joka yhdistää Yhdysvallat, Meksikon ja Kanadan taloudet. Sopimus tarjoaa monia etuja vientiyrityksille ja helpottaa yritysten toimintaa yli rajojen. Sopimuksen vaikutus Suomeen on monivivahteinen, koska sopimus on johtanut sekä positiivisiin että negatiivisiin vaikutuksiin. On tärkeää tarkastella sopimuksen molempia puolia, jotta voimme ymmärtää sen vaikutuksen Suomeen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.