Mitä On Mirhami

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #1994

  +

  Mirhami – mitä se on?

  Mirhami on mauste, jota käytetään usein mm. Itämeren alueen keittiöissä. Monet suomalaiset eivät kuitenkaan välttämättä ole koskaan kuulleet siitä, saati käyttäneet sitä ruuanlaitossa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä mirhami koostuu, mihin sitä voi käyttää, ja mistä sitä voi löytää Suomessa.

  Mirhamin alkuperä ja koostumus

  Mirhami on peräisin Arabian niemimaalta, missä sitä on käytetty mausteena jo vuosituhansia. Mirhamia saadaan keltakukkaisen mirha-puun pihkasta. Pihka kerätään puun kuoresta jänteiksi koottuun bakri-nimellä kulkevaan astiaan, jossa se kovettuu ja muuttuu kiteytyneeksi. Pihkamassasta irrotettu mirhami yleensä jauhetaan hienoksi jauheeksi.

  Mirhami sisältää monia aromaattisia yhdisteitä, joista joitakin käytetään myös parfyymien ja tuoksukynttilöiden valmistukseen. Tyypillisesti mirhamin maku on makea, hieman katkera ja savuinen. Mirhami onkin erityisen hyvä mauste liharuokiin, sillä sen aromit sointuvat hyvin lihan kanssa yhteen.

  Mirhamin käyttö

  Mirhamia voidaan käyttää monella eri tavalla. Se sopii erinomaisesti lisukkeeksi liha- ja kalaruokiin, ja antaa ruoalle savuista makua. Mirhamia voi käyttää myös leivonnassa, erityisesti makeisissa – sen uskotaan vähentävän makeisten imelyyttä. Mirhamia voi myös polttaa suitsukkeena tuomaan kodin ilmapiiriin aromia ja tuoksuja.

  Mirhamia tarvitaan yleensä vain pieni määrä, jotta sen aromit pääsevät oikeuksiinsa. Jos et ole koskaan käyttänyt mirhamia, kannattaa aluksi kokeilla sitä vähäisessä määrässä, jotta mausteen voimakas maku ei ylitä muita ruuan aromeja.

  Mirhamin löytäminen Suomessa

  Mirhami ei ole kovin yleinen mauste Suomessa, mutta sitä voi löytää joistakin erikoisliikkeistä (esim. itämaisiin ruokatuotteisiin erikoistuneet myymälät). Sitä voi myös tilata verkosta tai hankkia matkoilta ulkomailta. Vaikka mirhamia ei löytyisikään kauppojen maustehyllyiltä, oman keittiön maustekaapista löytyy varmasti muita mausteita, jotka voidaan yhdistää mirhamin makumaailmaan.

  Yhteenveto

  Mirhami on monille suomalaisille vieras mauste, mutta sen monipuoliset käyttötavat kannattaa ehdottomasti kokeilla. Mirhamin makea, savuinen ja hieman katkera maku sopii erityisesti liharuokiin ja makeisiin. Vaikka mirhamia ei olekaan Suomessa helposti saatavilla, sen voi hankkia erikoisliikkeistä tai tilata verkosta. Mirhamin käyttö avaa uusia makuelämyksiä niin kotikeittiössä kuin ulkomailla matkustellessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.