Mitä On Lämpö

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #935

  +

  Mitä on lämpö?

  Vaikka sanana lämpö on meille jokapäiväinen käsite, sen tarkempi määrittely voi joskus tuottaa vaikeuksia. Lämpö on lämpötilaa korkeampaa energiaa, joka siirtyy aina kuumemmalta kohteelta kylmemmälle. Lämpötila puolestaan kuvaa kappaleen keskimääräistä molekyyliliikettä, eli mitä korkeampi lämpötila on, sitä vilkkaampaa on molekyylien liike.

  Lämpöä voidaan siirtää kolmella eri tavalla: johtumalla, konvektiolla ja säteilyllä. Johtuminen tapahtuu silloin, kun lämpö siirtyy kahden kiinteän kappaleen välillä suoran kontaktin kautta. Metallin käyttäminen paistinpannussa on hyvä esimerkki johtumisesta. Konvektio taas tarkoittaa lämmön siirtymistä nesteessä tai kaasussa, kun lämpimpi nestekerros nousee ylöspäin tai kylmempi alas. Tähän prosessiin voi tutustua esimerkiksi katsomalla veden kiehumista kattilassa. Säteily taas tarkoittaa lämmön siirtymistä avaruudessa, ilman välitystä. Auringosta tuleva lämpö saapuu maahan juuri tällaisen säteilyn välityksellä.

  Lämpö on tärkeä osa arkeamme. Sillä on merkitystä niin kodin lämmityksen, ruoanlaiton kuin ilmastointilaitteidenkin toiminnassa. Lisäksi se vaikuttaa ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Liian kylmässä ympäristössä elimistö alkaa käyttää liikaa energiaa lämmöntuotantoon, minkä vuoksi energiankulutus kasvaa ja väsymys lisääntyy. Toisaalta liian korkea lämpötila voi myös olla haitallista, sillä se kuormittaa elimistöä ja voi aiheuttaa nestehukkaa.

  Lämpö on myös tärkeä osa materiaalien ominaisuuksien tunnistamista ja tutkimista. Esimerkiksi lämmönjohtavuus on tärkeä ominaisuus muun muassa rakennusmateriaaleissa. Lisäksi lämpövaikutukset vaikuttavat kemiallisiin reaktioihin ja siten myös lääkkeiden valmistukseen.

  Suomessa lämpö on erityisen tärkeä asia, sillä kylmä ilmasto asettaa haasteita niin asumiselle, liikkumiselle kuin monelle muullekin elämän osa-alueelle. Lämmitys on suuren osan vuodesta välttämättömyys ja sen merkitys korostuu erityisesti talvisin. Suomessa käytetään pääasiassa sähkö-, öljy- ja kaukolämpöä lämmitykseen. Myös uudistuvia energianlähteitä, kuten aurinko- ja maalämpöä, hyödynnetään yhä enemmän.

  Lämpö on monimutkainen käsite, jota ilman eläminen olisi kuitenkin mahdotonta. Sen muodostumisen ja siirtymisen ymmärtäminen on tärkeää, jotta voi asua ja elää mukavasti kaikenlaisissa lämpötiloissa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.