Mitä On Kiusaaminen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #929

  +

  Mitä on kiusaaminen?

  Kiusaaminen on yleinen ilmiö, joka voi vaikuttaa moniin ihmisiin. Suomessa lähes joka neljäs koululainen kokee koulukiusaamista jossain vaiheessa elämäänsä. Kiusaamista voi esiintyä myös työpaikoilla, vapaa-ajan toiminnoissa ja sosiaalisessa mediassa.

  Kiusaaminen on toistuvaa, tarkoituksellista ja epäoikeudenmukaista käyttäytymistä, joka loukkaa henkilön itsetuntoa ja aiheuttaa haittaa hänen psyykkiselle tai fyysiselle terveydelleen. Kiusattu henkilö saattaa tuntea häpeää, pelkoa, vihaa ja masennusta. Hänelle voi myös kehittyä sosiaalisia ongelmia ja yksinäisyys.

  Kiusaamiseen liittyy usein vallankäyttöä. Kiusaaja haluaa hallita muita ihmisiä ja käyttää heitä hyväkseen. Kiusaaja voi käyttää erilaisia keinoja, kuten tönimistä, lyömistä, haukkumista, pilkkaamista tai jättämistä ulkopuolelle. Kiusaaminen voi myös olla epäsuoraa, kuten huhujen levittämistä tai juoruilua.

  Kiusaamisella voi olla vakavia seurauksia. Kiusattu henkilö voi menettää itsetuntonsa ja itsearvonsa, kehittää masennusta tai ahdistusta ja jopa ajatella itsemurhaa. Käyttäytyminen koulussa tai työpaikalla voi huonontua, ja kiusattu henkilö voi joutua vaikeuksiin myös tulevaisuudessa.

  Kiusaamista ei saa sivuuttaa tai vähätellä. Se on vakava ilmiö, johon on puututtava välittömästi. Kiusattu henkilö tarvitsee tukea ja apua päästäkseen tilanteesta yli. Kiusaajat tarvitsevat myös apua ymmärtääkseen, että heidän tekojensa vaikutukset voivat olla vakavia.

  Kiusaamisen ehkäisyyn tulee panostaa sekä kotona että koulussa. Lasten tulee oppia suvaitsevaisuutta ja kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan. Vanhempien tulee puhua lastensa kanssa kiusaamisesta ja osoittaa tukea lapselle, joka on joutunut kiusatuksi. Koulujen tulee myös huolehtia siitä, että kiusaamista ei esiinny ja että kiusattuja juurrutaan.

  On tärkeää opettaa ihmisille, että kiusaaminen ei ole hyväksyttävää käyttäytymistä minkään olosuhteen alla. Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi, vaan jokaisella on oikeus tuntea itsensä turvalliseksi ja arvostetuksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.