Mitä On Ketogeeninen Ruokavalio

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #1076

  +
  Mitä on ketogeeninen ruokavalio?

  Ketogeeninen ruokavalio, lyhennettynä keto, on ruokavalio, joka perustuu korkean rasvapitoisuuden ja vähähiilihydraattisten ruokien syömiseen. Tällaisen ruokavalion tarkoitus on saada keho siirtymään ketoosin tilaan, jossa keho alkaa käyttää energianlähteenään rasvoja hiilihydraattien sijaan.

  Ketoosin tilassa elimistö tuottaa maksassa ketoneita, jotka ovat rasvoja, joita aivot ja lihakset voivat käyttää energianlähteenään. Tämä prosessi alkaa yleensä noin kahden vuorokauden kuluttua hiilihydraattien välttelystä ja rasvojen syömisestä.

  Miksi ihmiset noudattavat ketogeenista ruokavaliota?

  Ketogeenistä ruokavaliota noudatetaan usein, koska siitä on havaittu olevan terveyshyötyjä. Eräs näistä on laihtuminen, sillä kun keho käyttää energiaksi rasvoja, ruokahalu vähenee ja paino putoaa. Ketogeeninen ruokavalio on myös havaittu parantavan insuliiniresistenssiä, mikä voi lievittää diabeteksen oireita.

  Ketogeeninen ruokavalio voi myös auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesteroliarvoja, mikä vähentää sydänsairauksien riskiä. Joissakin tapauksissa ketogeeninen ruokavalio on havaittu vähentävän epileptisten kohtausten määrää.

  Mitä ruokia voi syödä ketogeenisellä ruokavaliolla?

  Ketogeenisella ruokavaliolla syödään paljon rasvaa, kohtuullisesti proteiinia ja hyvin vähän hiilihydraatteja. Ruokavalio perustuu luonnollisiin ja ravintorikkaisiin ruoka-aineisiin, kuten lihaan, kalaan, kananmuniiin, pähkinöihin, siemeniin, kasviksiin ja vihanneksiin. Ketogeenisella ruokavaliolla vältetään viljatuotteita, perunaa, makeisia, sokeria ja muita hiilihydraattipitoisia ruokia.

  Esimerkkejä hyväksytyistä ruoka-aineista:

  – Liha (porsaanliha, naudanliha, lammas)
  – Kalat ja äyriäiset (lohi, tonnikala, katkaravut)
  – Kanamunat
  – Kasvikset (parsakaali, kukkakaali, pinaatti)
  – Pähkinät ja siemenet (mantelit, saksanpähkinät, auringonkukansiemenet)
  – Avokado
  – Kookosöljy ja muut terveelliset öljyt (oliiviöljy, avokadoöljy)

  Esimerkkejä kielletyistä ruoka-aineista:

  – Leipä ja pastat
  – Peruna ja muut tärkkelyspitoiset kasvikset
  – Sokeri ja makeiset
  – Hedelmät

  Mikäli noudatat ketogeenistä ruokavaliota, on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä, sillä keho vapauttaa ylimäärin kuona-aineita kun siirtyy ketoosin tilaan.

  Onko ketogeeninen ruokavalio turvallinen?

  Vaikka ketogeenisella ruokavaliolla on monia terveyshyötyjä, se ei sovi kaikille. Erityisesti diabeetikkojen ja muiden terveysongelmista kärsivien henkilöiden tulisi keskustella ruokavalion aloittamisesta lääkärin kanssa.

  Jos olet raskaana tai imetät, ketogeenisen ruokavalion aloittaminen ei ole suositeltavaa, sillä raskaana olevan naisen tulee saada riittävästi hiilihydraatteja kasvavan sikiön ravinnontarpeen takia.

  Lopuksi

  Ketogeeninen ruokavalio perustuu korkeaan rasvapitoisuuteen ja vähähiilihydraattisiin ruokiin. Se voi auttaa laihduttamisessa, alentaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja sekä vähentää epileptisten kohtausten määrää. Ketogeeninen ruokavalio ei ole kuitenkaan kaikille sopiva, ja varsinkin terveysongelmista kärsivien henkilöiden tulisi keskustella ruokavalion aloittamisesta lääkärin kanssa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.