Mitä On Itsesääli

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #2989

  +
  Mitä on itsesääli?

  Itsesääli on tunne, joka saa ihmisen tuntemaan olevansa surkea ja epäonnistunut. Se voi johtua esimerkiksi itseltään asetettujen korkeiden odotusten ja epärealististen tavoitteiden kohtaamisesta. Itsesääli voi syntyä myös siitä, että ihminen vertaa itseään muihin ja kokee olevansa huonompi kuin he.

  Kun ihminen tuntee itsesääliä, hän helposti vajoaa alakuloon ja masentuneeseen mielialaan. Hän saattaa ajatella, että mikään ei koskaan onnistu häneltä ja että hän ei ole ansainnut onnea. Itsesääli on voimakas tunne, joka vaikuttaa negatiivisesti ihmisen elämään.

  Miten itsesääliä voi ehkäistä?

  Itsesääliä voi ehkäistä monin tavoin. Tärkeintä on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja välttää itselle epärealististen odotusten asettamista. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joita ei pidä yrittää muuttaa väkisin.

  Myös vertailu muihin kannattaa unohtaa. Jokainen elämä on erilainen ja sitä tulee elää oman näköisesti. Tärkeintä ei ole se, mitä muut ajattelevat, vaan se, että tekee omasta elämästään merkityksellisen.

  Jos itsesääli kuitenkin iskee, on tärkeää käsitellä tunteita ja puhua niistä avoimesti. Myös itselle lempeämmän asenteen omaksuminen ja itselle myötätunnon osoittaminen auttaa käsittelemään itsesäälin tunteita.

  Miksi itsesääli on haitallista?

  Itsesääli voi olla haitallinen, sillä se syö ihmisen voimavaroja ja hidastaa hänen elämänsä etenemistä. Kun ihminen toistuvasti ajattelee, että hän on huono ja epäonnistunut, hän ei uskalla ottaa riskejä tai edes yrittää uusia asioita.

  Itsesääli voi myös johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveysongelmiin. Siksi sitä on tärkeä tunnistaa ja käsitellä avoimesti.

  Miten käsitellä itsesääliä?

  Itsesääliä voi käsitellä monin tavoin. Yksi keino on puhua tunteistaan avoimesti toisen ihmisen kanssa. Joskus pelkkä kuuntelija riittää, mutta joskus tilanne vaatii ammattiauttajan apua.

  Myös itsemyötätunnon harjoittaminen auttaa käsittelemään itsesääliä. Itsemyötätunto tarkoittaa sitä, että kohtelemme itseämme samalla ystävällisyydellä ja myötätunnolla kuin kohtelemme muita ihmisiä.

  Lisäksi liikunta, hyvä ravinto ja unen laadukkuus auttavat jaksamaan paremmin ja edistävät mielenterveyttä.

  Yhteenveto

  Itsesääli on tunne, joka saa ihmisen tuntemaan olonsa surkeaksi ja epäonnistuneeksi. Sitä voi ehkäistä hyväksymällä itsensä sellaisena kuin on ja välttämällä itselle epärealististen odotusten asettamista. Jos itsesääli iskee, on tärkeää käsitellä tunteet ja puhua niistä avoimesti. Itselle myötätunnon osoittaminen ja terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan ja edistävät mielenterveyttä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.