Mitä On Ergotamiini

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #1180

  +
  Mitä on ergotamiini?

  Ergotamiini on lääkeaine, jota käytetään erilaisten migreeni- ja päänsärkyoireiden hoitoon. Se on alunperin peräisin äidinmaidosta erittyvästä sienestä, joka kasvaa rukiissa ja ohdakkeessa. Nykyisin ergotamiinia valmistetaan synteettisesti lääketeollisuudessa.

  Ergotamiini toimii supistamalla aivojen verisuonia ja estämällä tulehdusprosesseja, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä. Se on erityisesti tarkoitettu vakaviin migreenikohtauksiin, joita ei ole helposti hoidettavissa perinteisillä kipulääkkeillä tai triptaaneilla.

  Ergotamiinin käyttö Suomessa

  Ergotamiinia käytetään Suomessa lähinnä tilapäisenä nopeavaikutteisena lääkkeenä migreeniin ja muuhun päänsärkyyn silloin, kun muut hoitokeinot eivät tehoa. Sitä määrätään yleensä samassa yhteydessä muiden kipulääkkeiden tai triptaaneiden kanssa, jotta hoito olisi mahdollisimman tehokasta.

  Ergotamiini on reseptilääke, mikä tarkoittaa sitä, että sitä voi ostaa vain lääkärin määräyksestä. Lääkärin tulee arvioida potilaan tilanne ja päättää, onko ergotamiini sopiva lääke vai ei. Ergotamiinin käyttöä tulisi myös välttää, jos potilas käyttää muita lääkkeitä, jotka saattavat vaikuttaa verenkiertoon tai veren hyytymisprosessiin.

  Ergotamiinin haittavaikutukset

  Kuten kaikilla lääkkeillä, myös ergotamiinilla on joitakin haittavaikutuksia, jotka saattavat vaikuttaa potilaan terveyteen. Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, pahoinvointi ja oksentelu, jotka johtuvat lääkkeen vaikutuksesta ruoansulatuselimistöön. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat verenpainetaudin paheneminen, sydämen rytmihäiriöt ja veren hyytymisprosessiin liittyvät ongelmat.

  Ergotamiinin käyttöä ei myöskään suositella raskaana oleville naisille, imettäville äideille tai henkilöille, joilla on sydänsairaus, verenpaine-ongelmia, maksasairaus tai erilaisia verisuonitauteja.

  Johtopäätös

  Ergotamiini on tehokas lääke migreenin ja vaikean päänsäryn hoitoon. Sen käyttö tulee kuitenkin aina tapahtua lääkärin ohjeiden mukaisesti ja mahdolliset haittavaikutukset tulee huomioida. Mikäli kärsit migreenistä tai vaikeista päänsäryistä, keskustele lääkärisi kanssa ergotamiinin käytöstä ja etsikää yhdessä sinulle sopivin hoitokeino.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.