Mitä On Ergonomia

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5659

  +

  Mitä on ergonomia?

  Ergonomia on tieteenala, joka keskittyy ihmisen kehon ja mielen toiminnan sekä ympäristön toimivuuden parantamiseen ihmisen kannalta optimaaliseksi. Tarkoituksena on luoda työympäristöjä ja työvälineitä, jotka edistävät terveyttä, mukavuutta ja tehokkuutta.

  Ergonomialla on monia merkityksiä, kun sitä sovelletaan eri tehtäviin ja ympäristöihin. Työergonomia keskittyy työpaikkojen toimivuuteen ja ongelmien vähentämiseen, kun taas kuluttajaergonomia pyrkii optimoimaan kuluttajien käyttökokemuksen.

  Ergonomia voidaan jakaa myös kahteen eri suuntaan: fyysiseen ergonomiaan, joka tarkoittaa kehon asennon ja liikkeiden huomioimista, sekä kognitiiviseen ergonomiaan, joka keskittyy henkisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen.

  Miksi ergonomia on tärkeää?

  Ergonomia on tärkeää, sillä se parantaa työtehoa, vähentää tapaturmia ja vammojen riskiä sekä edistää yleistä terveyttä ja hyvinvointia. Huono ergonomia voi aiheuttaa kipua ja sairauksia, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksia, päänsärkyä, uupumusta ja stressiä.

  Ergonomisesti suunnitellut työkalut ja työympäristöt ovat myös taloudellisesti kannattavia, sillä ne vähentävät sairauspoissaoloja ja parantavat työntekijöiden tuottavuutta.

  Miten ergonomiaa voi soveltaa arjessa?

  Ergonomiaa voi soveltaa monella tapaa arjessa. Esimerkiksi kotona voit huomioida istumisasennon sohvalla tai tuolilla, käyttää ergonomisesti suunniteltuja työkaluja, kuten hiirtä tai näppäimistöä, ja valita työpöytä, joka sopii oikein kokoillesi. Myös oikea valaistus ja ilmanvaihto ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

  Työpaikoilla ergonomiaan on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä työntekijät viettävät siellä useita tunteja päivittäin. Työasentojen ja työvälineiden ergonomiaan on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta vältetään kipuja ja sairauksia. Työpisteet, istuimet, näytön korkeus ja pöydän korkeus on sijoitettava oikein.

  Johtopäätös

  Ergonomia on tärkeä osa ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Yksinkertaiset muutokset, kuten ergonomisesti suunniteltujen työkalujen käyttö, oikean istuma-asennon ottaminen tai valaistuksen säätäminen, voivat auttaa estämään kipuja ja sairauksia. Myös työnantajilla on vastuu työympäristön suunnittelusta ja työvälineiden ergonomisesta suunnittelusta, jotta työntekijät voivat tehdä töitä tehokkaasti ja turvallisesti. Ergonomia on investointi terveyteen ja hyvinvointiin, sekä työntekijöiden ja yritysten menestykseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.