Mitä Öljystä Valmistetaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4245

  +

  Mitä öljystä valmistetaan?

  Öljy on yksi maailman tärkeimmistä raaka-aineista, sillä sitä käytetään monipuolisesti eri teollisuudenaloilla. Suomessa öljystä valmistetaan muun muassa polttoainetta, muovia ja kemikaaleja. Tässä artikkelissa käymme läpi öljyn eri käyttötarkoituksia.

  Polttoaineet

  Yksi öljyn tärkeimmistä käyttötarkoituksista on polttoaineiden valmistaminen. Suomessa lähes kaikkiin ajoneuvoihin käytettävä bensiini ja diesel valmistetaan öljystä. Öljynjalostamot jalostavat raakaöljystä erilaisia öljytuotteita, kuten diesel- ja bensiinipolttoaineita. Polttoaineiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat niiden oktaaniluku ja viskositeetti.

  Plastiset materiaalit

  Öljystä valmistetaan myös monia erilaisia plastisia materiaaleja. Muovit ovat tärkeä raaka-aine monilla aloilla, kuten pakkausteollisuudessa, rakennusmateriaaleissa ja elektroniikassa. Muoveja on eri tyyppisiä, kuten polystyreeni, polyeteeni ja polypropeeni, ja niitä valmistetaan eri öljytuotteista.

  Kemikaalit

  Öljystä valmistetaan myös erilaisia kemikaaleja, kuten lannoitteita ja pesuaineita. Kemikaalien valmistus perustuu öljynjalostuksen jäljelle jääviin tuotteisiin. Esimerkiksi tärkkelyksen ja maissisiirapin valmistuksessa käytettyä maissiglukoosia valmistetaan öljystä.

  Energia

  Öljyä käytetään myös energialähteenä. Öljypoltinlaitoksissa öljyä poltetaan lämmityksen ja sähkön tuottamisen yhteydessä. Öljynkäyttö on kuitenkin vähentynyt Suomessa huomattavasti energiatuotannon siirtyessä muihin energialähteisiin, kuten biomassaan ja aurinkoenergiaan.

  Yhteenveto

  Öljystä valmistetaan monia tärkeitä tuotteita, kuten polttoaineita, muoveja ja kemikaaleja. Öljynjalostamot jalostavat raakaöljystä erilaisia öljytuotteita käyttötarkoituksen mukaan. Vaikka öljyn käyttö on vähentynyt Suomessa energiantuotannossa ja siirtynyt muihin energialähteisiin, öljy on edelleen tärkeä raaka-aine monilla teollisuudenaloilla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.