Mitä Öljyä Polkupyörän Ketjuihin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2860

  +
  Mitä Öljyä Polkupyörän Ketjuihin?

  Polkupyörä on monelle suomalaiselle tärkeä kulkuväline, ja sen kunnossapito on tärkeää sen toimivuuden ja turvallisuuden kannalta. Yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä on pyörän ketjujen voitelu. Öljyämisellä pidennetään ketjun käyttöikää, vähennetään kitkaa ja parannetaan pyörän suorituskykyä. Mutta minkälaista öljyä kannattaa käyttää?

  Valitse oikea öljy tarkoituksen mukaan

  Öljyjen valikoima on laaja, ja pyörän ketjujen voiteluun sopivia öljyjä on erilaisia. Useimmat pyörähuolto-asiantuntijat suosittelevat käyttämään pyörän ketjujen voiteluun erityistä ketjuöljyä, joka on suunniteltu juuri tätä tarkoitusta varten. Ketjuöljy on usein ohuempaa kuin tavallinen moottoriöljy, ja se tarttuu helpommin ketjun väleihin. Ketjuöljyjen koostumus voi vaihdella, joten kannattaa valita sellainen öljy, joka sopii omalle pyörälle ja käyttötarkoitukseen.

  Toinen vaihtoehto on käyttää moottoriöljyä. Moottoriöljy on paksumpaa kuin ketjuöljy ja se tarttuu huonommin ketjun väleihin. Kuitenkin jos ketjuöljyä ei ole saatavilla, voi moottoriöljyä käyttää väliaikaisena ratkaisuna. Tällöin on tärkeää valita matalaviskositeettinen, korkealaatuinen moottoriöljy, joka ei sisällä liian paljon lisäaineita. Voiteluaineen keraamiset pinnoitteet voivat estää öljyn tarttumisen ketjuun.

  Vielä yksi vaihtoehto on käyttää kuivaa voiteluainetta. Kuiva voiteluaine on nestemäistä ja se kuivuu nopeasti pinnoittaen ketjun. Se on usein hyvä valinta sateisessa säässä tai likaisemmissa olosuhteissa, sillä se ei kerää likaa.

  Kuinka usein ketjuja tulisi öljytä?

  Ketjujen öljyäminen on tärkeä huoltotoimenpide. Ketjuja tulisi öljytä noin kerran kuukaudessa, mutta tarvittaessa voi öljyäminen kokeilla useammin, jos pyörää käytetään usein likaisissa tai kosteissa olosuhteissa. Sopivan öljytyksen määrittäminen on tärkeää, sillä liian vähällä voitelulla ketju kuluu nopeasti ja liian runsaalla voitelulla taas lika ja pöly kerääntyvät ketjuun. Liika voitelu saattaa houkuttaa likaa, joka voisi päätyä ketjun rikkomiseksi.

  Huoltotoimenpiteet ketjujen öljyämisessä

  Ketjujen öljyäminen ei ole monimutkaista, mutta muutamia huolto-ohjeita on hyvä seurata. Ennen öljyämistä tulee pyörä pestä huolellisesti ja ketjujen kartoittaminen on hyvä taito. Öljyntämällä lika pyörähtää ketjusta pois.

  1. Pese pyörä huolellisesti ennen öljyämistä. Tämä vähentää likaa ja roskia ketjun välissä ja estää niitä tarttumasta öljyyn.
  2. Tarkista pyörän ketjut. Jos ne ovat ruosteessa tai likaisia, on parempi vaihtaa ketjut uusiin.
  3. Laita pyörä seisontatelineeseen. Tämä helpottaa öljyämistä.
  4. Kastele pyörän ketjut öljyssä tai voiteluaineessa. Kohtuu määrä, joka peittää ianget koko ketjun, ei kierrettä. Ketjun välillä oleva liika öljy voisi vain houkutella likaa.
  5. Pyöritä ketjua hitaasti taaksepäin muutama kierros, jotta öljy leviää tasaisesti ketjussa.
  6. Pyyhi ylimääräinen öljy ketjusta pois esimerkiksi vanhalla rätillä tai paperilla.
  7. Anna öljyn kuivua muutama tunti ennen pyörän käyttöönottoa.

  Ketjujen huolto-ohjelma on siis tärkeä osa pyörän ylläpitoa. Sopivan öljyn löytäminen ja ketjujen säännöllinen öljyäminen parantavat pyörän suorituskykyä ja pidentävät ketjujen käyttöikää. Huolto-ohjeiden noudattaminen on suositeltavaa, sillä se auttaa pitämään pyörän turvallisena ja toimivana pitkään.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.