Mitä Nimiä Ei Saa Antaa Lapselle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #5577

  +

  Mitä nimiä ei saa antaa lapselle Suomessa?

  Lapsen nimen valinta on tärkeä päätös, sillä nimi seuraa lasta läpi elämän. Suomessa on kuitenkin lakia, mukaan lukien nimilaki, joka ohjaa vanhempia nimien valinnassa. Nimilaki määrittelee tietyt periaatteet, jotka on otettava huomioon lapsen nimeä valitessa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä nimiä ei saa antaa lapselle Suomessa.

  Kieltolistalla olevat nimet

  Nimilaki määrittelee tiettyjä nimiä, joita ei saa antaa lapselle. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi haitalliset tai loukkaavat nimet. Näitä nimiä ovat muun muassa:

  – Sukunimeksi otettava nimi, joka ei ole sukunimi
  – Nimi, joka hämmentää lapsen sukupuolta tai yleisesti käytettyjen sukupuolikäsitysten mukaista nimeämistä
  – Sukupuolittava nimi, joka ei ole yhdisteltävissä esimerkiksi perinteiseen luonnehdintaan miehistä tai naisista
  – Nimet, joita ei voida tavallaan käyttää, esimerkiksi luku- ja merkkinimien tavoin
  – Nimi, joka uhkaa lapsen elämän terveyttä, turvallisuutta tai ihmisarvoa

  Nimien hyväksyttävyys

  Nimilaki ohjaa vanhempia valitsemaan lapselleen hyväksyttävän nimen. Hyväksyttävyys määritellään monella tavalla. Yleisesti hyväksytyt nimet ovat sellaisia, jotka ovat oikeinkirjoituksen ja suomen kielen perusmuodon mukaisia. Samalla hyväksyttävyys riippuu monesta tekijästä, kuten kulttuuritaustasta ja perinteestä. Esimerkiksi Joona-nimi on Suomessa yleinen, mutta monissa muissa maissa se on hyvin harvinainen.

  Miten nimeä voi muuttaa?

  Jos nimi valitaan väärin tai vanhemmat haluavat muuttaa lapsen nimeä jostain syystä, nimen voi muuttaa. Muuttamiseen tarvitaan kuitenkin aina viranomaisen lupa. Muutosprosessi voi olla pitkä ja monimutkainen, joten nimeä valitessa kannattaa harkita tarkkaan, että se sopii lapseen pitkäksi aikaa.

  Yhteenveto

  Suomessa on nimilaki, joka määrittelee tiettyjä nimiä, joita ei voi antaa lapselle. Nimen tulee olla hyväksyttävä ja noudattaa tiettyjä periaatteita. Nimivalinta on tärkeä päätös, joka tulee tehdä huolellisesti. Jos nimen valinnassa menee jotain pieleen, nimen voi muuttaa viranomaisen luvalla, mutta muutosprosessi voi olla hankala ja pitkä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.