Mitä Muovinkeräykseen Ei Saa Laittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5056

  +
  Mitä Muovinkeräykseen Ei Saa Laittaa

  Muovijätteiden keräys on tärkeää, jotta jätemäärät saadaan minimoitua ja ympäristö saadaan pidettyä mahdollisimman puhtaana. Muovinkeräykseen ei kuitenkaan saa laittaa mitä tahansa muovituotetta – jotkut tuotteet eivät sovi kierrätysprosessiin ja saattavat jopa pilata koko muovijätteen keräyserän. Tässä artikkelissa käydään läpi joitakin yleisimpiä muovijätteitä, joita ei tule laittaa muovinkeräykseen, ja miksi ne ovat haitallisia.

  PVC-muovi

  PVC-muovia käytettään monissa arkipäiväisissä tuotteissa, kuten johtoissa ja verhoissa. PVC on kuitenkin haitallinen ympäristön kannalta, sillä sen tuotannon aikana vapautuu myrkyllistä klooria. Lisäksi PVC ei käy kierrätysprosessiin, sillä sen käsittely erottaa sen muista muovilajeista on vaikeaa ja kallista. PVC-muovituotteet tuleekin laittaa yleisjätteeseen tai palauttaa niihin erikoistuneisiin keräyspisteisiin.

  Polystyreeni

  Polystyreeniä käytetään muun muassa styroksilaatikoissa ja joissakin muovikasseissa. Vaikka polystyreeni on kevyt ja kestävä, sen kierrätys on hankalaa ja vaatii erityistä käsittelyä. Polystyreenituotteet eivät sovi muovinkeräykseen, vaan ne tulee laittaa yleisjätteeseen.

  Biohajoava muovi

  Biohajoavat muovit on suunniteltu hajoamaan maaperässä tai vesistöissä, mutta valitettavasti tällaiset muovit eivät käy muovinkeräykseen. Biohajoava muovi ei nimittäin sovellu kierrätysprosessiin, sillä sen hajoamisprosessissa syntyy myrkyllisiä aineita. Biohajoava muovi tuleekin laittaa biojätteisiin, tai mikäli biojätettä ei ole erikseen keräyspisteellä, yleisjätteeseen.

  Jätemuovit

  Muovipakkauksia käytetään monien erilaisten tuotteiden pakkaamiseen. Näitä muovia voi lajitella ja laittaa muovinkeräykseen. Jos muovi on kuitenkin likaista tai se sisältää elintarvikerasvoja tai -jätteitä, se saattaa pilata koko keräyserän. Tällöin likainen muovi tulee laittaa yleisjätteeseen.

  Muovipussit

  Muovipussit ovat hankalia kierrättää, sillä ne voivat saada kiinni lajittelukoneissa ja aiheuttaa häiriöitä kierrätysprosessiin. Muovipussit ja -kalvot tuleekin laittaa kauppojen muovipussinkeräykseen tai yleisjätteeseen. Monet kaupat tarjoavat tänä päivänä myös paperikasseja ja kestokasseja, joita voi käyttää muovipussien sijaan.

  Pakkauksissa olevat muovit

  Joskus tuotteiden pakkaukset sisältävät muovia, kuten tarroja, korkkeja tai kääreitä. Nämä muovit tulee poistaa pakkauksista, sillä ne saattavat aiheuttaa häiriöitä kierrätysprosessiin, mutta ne voidaan kuitenkin laittaa muovinkeräykseen.

  Muovijätteiden kierrättäminen on erittäin tärkeää, mutta sen oikeaoppinen lajittelu on aivan yhtä tärkeää. Kun tiedät, mitä muovituotteita ei saa laittaa muovinkeräykseen ja minne ne sen sijaan tulee laittaa, voit auttaa ympäristöä ja yhteiskuntaa ylipäänsä. Kierrättäminen on helppoa, kunhan vain noudatat muovijätteiden lajitteluperiaatteita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.