Mitä Munuaispotilas Ei Saa Syödä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5004

  +

  Mitä munuaispotilas ei saa syödä?

  Munuaiset ovat tärkeä osa kehoa, sillä ne poistavat jätettä ja ylimääräistä nestettä verenkierrosta. Munuaissairauksissa munuaisten kyky suodattaa verestä jätettä heikkenee ja munuaisten toimintakyky vähenee. Munuaispotilaiden on tärkeää syödä terveellisesti ja välttää tiettyjä ruokia ja juomia.

  Natrium

  Natrium eli suola on tärkeä ravintoaine, mutta munuaispotilaat saattavat tarvita rajoitettua natriumia tai suolaa ruokavaliossaan. Natriumia löytyy monesta eri lähteestä, kuten suolasta, valmisruoista ja säilykkeistä. Munuaispotilaiden tulisi välttää suolaisia ruokia, kuten sipsit, nakit ja leikkeleet sekä ruokia, joissa on runsaasti suolaa, kuten kalkkunanlihaa, vähärasvaista juustoa ja suolattua kala.

  Kalium

  Kalium on tärkeä ravintoaine, joka auttaa lihasten ja hermoston toiminnassa. Liian paljon kaliumia veressä voi kuitenkin olla haitallista munuaispotilaalle. Kaliumia löytyy monista hedelmistä ja vihanneksista, kuten banaaneista, avokadoista, perunoista ja pinaatista. Munuaispotilaiden tulisi syödä kaliumrajoitteisesti ja välttää korkeakaliumisia ruokia.

  Fosfori

  Fosfori on tärkeä ravintoaine, joka auttaa luuston kehityksessä ja ylläpidossa. Liiallinen fosforin saanti voi kuitenkin olla haitallista munuaisten heikentyneen toiminnan vuoksi. Fosforia löytyy monista elintarvikkeista, kuten lihasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista. Munuaispotilaiden tulisi välttää korkeafosforisia ruokia ja suosia matalafosforisia vaihtoehtoja.

  Proteiini

  Proteiini on tärkeä ravintoaine, joka auttaa kehoa rakentamaan lihaksia ja korjaamaan kudoksia. Liiallinen proteiinin saanti voi kuitenkin olla haitallista munuaispotilaalle, sillä munuaisten heikentyneen toiminnan vuoksi proteiinin hajoaminen kehossa voi olla hidastunutta. Munuaispotilaiden tulisi välttää liian suurta proteiininsaantia ja suosia proteiinilähteitä, joissa on vähemmän proteiinia, kuten palkokasveja, maitotuotteita ja vähärasvaista lihaa.

  Loppusanat

  Munuaispotilaat voivat syödä monipuolisesti ja terveellisesti, kunhan he varmistavat, että heidän ruokavalionsa on rajoitettu tiettyjen ravintoaineiden suhteen. Ruokavalion seuranta voi auttaa munuaispotilaita pitämään verenkierronsa tasapainossa ja estämään komplikaatioita. Munuaispotilaan tulisi kuitenkin keskustella ruokavaliostaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, sillä jokaisen tilanne on yksilöllinen ja ruokavalion tarpeet voivat vaihdella.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.