Mitä Missä Milloin 1985

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #707

  +

  Mitä Missä Milloin 1985 – Suomessa asuville ihmisille

  Vuosi 1985 oli merkittävä Suomen historiassa monella tapaa. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin vuoden 1985 tärkeimpiä tapahtumia, ilmiöitä ja ilonaiheita.

  Liikenne

  Vuonna 1985 Suomessa liikennöi noin 1,5 miljoonaa henkilöautoa. Autokanta oli monin paikoin jo vanhaa, jolloin kuljettajia kannustettiin uusimaan autojaan. Polttoaineen hinta oli korkealla, jonka vuoksi monet suosivat taloudellisempia dieselautoja bensiiniautojen sijaan.

  Suomen rautatieverkoston modernisointi aloitettiin uusia dieselvetureita hankkimalla. Tampereen keskustan ja yleisten kulkuväylien saneeraus alkoi, mikä vaikutti liikennöintiin pitkään.

  Kulttuuri

  Suomen kulttuurielämässä vuosi 1985 oli merkittävä niin musiikin kuin kirjallisuudenkin saralla. Helsingin juhlaviikot järjestettiin ensimmäistä kertaa, ja festivaaleille kokoontui kymmeniä tuhansia ihmisiä.

  Kirjallisuuden kohokohta oli Selma Lagerlöfin juhlavuosi. Lagerlöfin teos ”Jerusalemin pää” julkaistiin suomeksi ja televisiossa esitettiin Lagerlöfin elämästä kertova dokumentti.

  Urheilu

  Vuonna 1985 Suomessa harrastettiin aktiivisesti erilaisia urheilulajeja. Talviurheilu oli suosittua, ja hiihtokilpailuissa kilpailtiin kotimaan lisäksi myös ulkomailla.

  Suomen jääkiekkomaajoukkue selvitti tiensä vuoden 1985 MM-kisoihin, joissa se sijoittui lopulta neljänneksi. Kesäolympialaiset pidettiin Los Angelesissa, jossa Suomi saavutti kaksi olympiamitalia: painin MM-kultaa ja pikaluistelun pronssia.

  Talous

  Vuonna 1985 Suomen talous elpyi hitaasti, mutta varmasti. Elinkeinoelämä veti rahaa tuloja, mutta silti osa ihmisistä kärsi edelleen työttömyydestä.

  Suomen vienti kasvoi, ja ulkomaisia markkinoita avattiin entistä enemmän. Nokia lisäsi valmistusmääriään ja Nokia-matkapuhelinten valmistus aloitettiin. Lentoliikenne kasvoi, kun Finnair avasi uusia reittejä Aasiaan.

  Yhteiskunta

  1980-luvulla Suomessa käytiin keskustelua asevelvollisuuden kestosta ja armeijan käytännöistä. Naisten asemaa yhteiskunnassa parannettiin, ja naiset ottivat entistä aktiivisemman roolin politiikassa.

  Suomen ja Neuvostoliiton suhteet paranivat, mikä näkyi siinä, että eräs suuri neuvostoliittolainen viranhaltija vieraili Suomessa. Presidentti Urho Kekkosen terveys heikkeni ja hän joutui vähentämään työpanostaan.

  Vuosi 1985 oli monella tapaa merkittävä vuosi Suomessa. Vaikka talous oli hitaan elpymisen tilassa, suomalaiset ryhtyivät taloustalkoisiin ja kehittivät moderneja teknologioita. Kulttuurikentällä Suomi oli erittäin kiinnostava ja urheilussa saavutettiin korkeita sijoituksia. Kaikkia näitä seikkoja tarkastellessa voidaan sanoa, että Suomi kulkee tiellä kohti parempaa tulevaisuutta, joka tulee kehittymään lupaavan talouden, aktiivisten ihmisten ja kekseliäiden ideoiden myötä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.