Mitä Metalleja Suomen Malmikaivoksista Louhitaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #2994

  +
  Mitä Metalleja Suomen Malmikaivoksista Louhitaan

  Suomi on rikas luonnonvarojen maa ja yksi sen tärkeimmistä mineraleista on metalli, erityisesti kevyt metalli. Suomi on tunnettu sen valtavista malmivaroistaan, joiden joukossa on kuparia, nikkelia, sinkkiä, kultaa ja muita arvokkaita metalleja. Metallien hyödyntäminen on yksi keino, jolla Suomen taloutta ylläpidetään ja kehitetään. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä metalleja Suomen malmikaivoksista louhitaan.

  Kupari

  Kupari on yksi Suomen tärkeimmistä malmimineraaleista ja sitä hyödynnetään esimerkiksi kaapeleiden, putkien, autojen ja elektroniikkaosien valmistuksessa. Kupari esiintyy usein malmin muodossa, joka koostuu kuparista, rikistä ja rikkipitoisista yhdisteistä.

  Suomen suurin kuparikaivos on Talvivaaran kaivos, joka sijaitsee Sotkamossa. Tämä valtava kaivos on ollut myös poliittinen kysymys Suomessa, sillä kaivoksen toiminta on aiheuttanut ympäristöongelmia ja vaikuttanut alueen luonnonvarojen käyttöön.

  NikkelI

  Suomen nikkelivarat ovat maailman suurimmat ja ne sijaitsevat lähinnä Itä-Suomessa. Nikkeliä käytetään erityisesti teräksen ja ruostumattoman teräksen valmistuksessa.

  Suomen tärkeimmät nikkelikaivokset ovat Harjavalta ja Kevitsa. Harjavallan nikkelikaivos on toiminut jo yli sata vuotta ja tuottaa vuosittain noin 33 000 tonnia nikkeliä. Kevitsan kaivos taas aloitti toimintansa vuonna 2012 ja on yksi Suomen suurimmista Nikkelikaivoksista.

  Kulta

  Kulta on yksi tärkeimmistä malmeista maailmanlaajuisesti, ja Suomessa sitä esiintyy erityisesti Lapin alueella. Kultaa louhitaan hieman vähemmän kuin muita metalleja, mutta sen arvo on korkea. Suomessa kultaa käytetään erityisesti korujen ja elektroniikkalaitteiden valmistuksessa.

  Suomen suurin kultakaivos sijaitsee Kittilässä, jossa kultaa louhitaan noin 4 000 kiloa vuodessa. Kaivos on suuri työllistäjä Lapin alueella.

  Sinkki

  Sinkkiä käytetään laajalti teräksen ja messinkin valmistuksessa, mutta sitä voidaan käyttää myös paristoissa, kosmetiikassa ja lääketieteessä. Suomen suurin sinkkikaivos sijaitsee Perämeren rannikolla Kokkolassa. Kaivoksella on merkittävä taloudellinen merkitys alueen kehitykselle.

  Muut metallit

  Suomessa louhitaan myös muita arvokkaita metalleja, kuten platinaa, palladiumia ja kromia. Nämä metallit ovat harvinaisempia ja niiden hyödyntäminen on rajoitetumpaa verrattuna muihin metalleihin.

  Yhteenveto

  Suomen malmikaivoksista louhitaan monia tärkeitä metalleja, kuten kuparia, nikkelia, kultaa ja sinkkiä. Nämä metallit ovat tärkeitä maailmantaloudelle ja Suomen taloudelle. Suomi on yksi maailman tärkeimmistä metallien raaka-ainelähteistä ja sen malmivarat ovat tärkeitä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Kuitenkin metallien hyödyntämiseen liittyy usein ympäristöön ja alueiden kulttuuriperintöön liittyviä haasteita ja kysymyksiä, joiden ratkaisemisessa on korostettava kestävän kehityksen periaatteita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.