Mitä Maksaa Sähköliittymä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #1868

  +
  Mitä maksaa sähköliittymä?

  Sähköliittymän hankkiminen on monelle välttämätöntä uuteen asuntoon muuttaessa tai esimerkiksi remontin yhteydessä. Tässä artikkelissa käydään läpi sähköliittymän hintaan vaikuttavia tekijöitä ja keskustellaan siitä, mitä sähköliittymän hankkiminen Suomessa maksaa.

  Hintaan vaikuttavat tekijät

  Sähköliittymän hinta määräytyy monesta eri tekijästä riippuen. Ensimmäinen ja tärkein tekijä on liittymän koko, eli siis kuinka suuren sähkötehon kotitalous tarvitsee käyttöönsä.

  Sähköteho mitataan kilowatteina (kW), joita tarvitaan esimerkiksi lämmitysjärjestelmän, keittiön laitteiden ja valaistuksen käyttämiseen. Mitä suurempi sähköteho eli kilowattimäärä, sitä kalliimpi sähköliittymä.

  Toinen tekijä hintaan vaikuttavassa yhtiössä on se, mistä sähköliittymä ostetaan. Joillakin alueilla sähköliittymän toimittajia voi olla useita ja hintaerotkin voivat olla merkittäviä. Muun muassa Suomen Energia- ja Teollisuusjärjestön mukaan kWh-hinnat ovat nousseet tuntuvasti vuodesta 2019.

  Liittymismaksu

  Sähköliittymästä peritään yleensä myös kertaluonteinen liittymismaksu. Tämä maksu voi olla melko suuri, sillä se sisältää muun muassa tonttijohtojen, sähkökeskuksen ja mittarin asennuskustannukset.

  Liittymismaksu on yleensä suurimmillaan silloin, kun tarvitset suuren sähkötehon tai haluat suojata liittymän ylikuormitukselta. Myös pitkät etäisyydet tontin rajalta talon rakennuspaikalle nostavat liittymismaksun.

  Hintaesimerkkejä

  Sähköliittymän hankkimisen hinta vaihtelee paljon sen mukaan, millainen sähköteho on kyseessä, minkä yhtiön palveluja käytetään ja missä päin Suomea asut.

  Esimerkiksi pieni liittymä, joka tarjoaa noin 10–20 kilowatin sähkötehon, saattaa maksaa noin 1000–2000 euroa. Näissä tapauksissa liittymän käyttö on yleensä rajoitettu ja näin ollen sähköä ei voi käyttää kaikkiin kodin laitteisiin yhtä aikaa.

  Keskisuuri liittymä, joka tarjoaa 20–50 kilowatin sähkötehon, maksaa yleensä noin 3000–5000 euroa. Tämän liittymän avulla on mahdollista käyttää useita kodinkoneita yhtä aikaa, mutta lämmitysjärjestelmän tehon on oltava hiukan tarkemmin mitoitettu.

  Suuri liittymä, joka tarjoaa yli 50 kilowatin sähkötehon, maksaa yleensä vähintään 5000 euroa. Tällainen liittymä on usein tarpeen suuremmissa kiinteistöissä tai teollisuusrakennuksissa.

  Joissakin tapauksissa hintaan vaikuttavat myös pienehköt tekijät, kuten esimerkiksi se, kuinka pitkä matka tontilta kodin asiakkaalle on. Tällöin voi tulla esimerkiksi lisäkustannuksia, jotka liittyvät maan kaivamiseen ja tonttijohtojen vetämiseen.

  Lopuksi

  Sähköliittymän hankkiminen on monelle välttämätön asia uudessa kodissa tai remontin yhteydessä. Sähköliittymän hinta vaihtelee paljon sen mukaan, minkälainen sähköteho tarvitaan, missä päin Suomea asut ja mistä yhtiöstä sähköliittymän olet hankkimassa. Muista myös liittymismaksu, joka on yleensä suuri kertaluonteinen kulu. Ennen liittymän hankkimista onkin hyvä vertailla eri vaihtoehtoja ja pyytää tarjouksia useammalta yhtiöltä, jotta löydät parhaan mahdollisen ratkaisun omiin tarpeisiisi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.