Mitä Maksaa Sähkö

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2926

  +
  Mitä maksaa sähkö?

  Sähkön hinta on yksi monista talouden osa-alueista, josta kannattaa olla tietoinen. Sähkön hinta koostuu useista eri tekijöistä, kuten sähköntuottajien energiakustannuksista, sähköverkkojen ylläpitokustannuksista, rahan arvosta, veroista ja maksuista.

  Suomen sähkömarkkinat ovat kilpailulliset, mikä tarkoittaa sitä, että kuluttajilla on paljon vaihtoehtoja, kun valitaan sähköntoimittajaa. Sähkönhinta vaihtelee eri tuottajien välillä, joten kannattaa vertailla hintoja ennen sopimuksen tekemistä.

  Käyttöpaikan sijainti vaikuttaa myös sähkön hintaan. Suomessa on sähköverkkoja, jotka ulottuvat koko maan alueelle. Verkot ovat monimutkaisia, joten joskus alueilla, joissa on enemmän sähköntarjontaa, voi olla halvempi hinta kuin alueilla, joissa sähkönkulutus on vähäisempää.

  Sähkönsiirtoon liittyvät kustannukset eroavat myös alueittain. Sähkö siirtyy sähkönsiirtoyhtiön kautta kotiisi. Siirtoyhtiö vastaa alueen sähköverkon ylläpidosta. Siirtohintoja säätelee Energiavirasto, ja hinnat vaihtelevat alueittain. Siirtohinnat ovat siis erilaisia Helsingissä kuin vaikkapa Rovaniemellä.

  Sähköstä maksettavat verot vaikuttavat myös sähkön hintaan. Suomessa sähköstä maksetaan valtion sähkövero, joka on 2,79 senttiä kilowattitunnilta (kWh). Lisäksi sähköntuottajat maksavat energiaveroa lähes 1,5 senttiä kilowattitunnilta. Tämä lisätään sähkölaskuun.

  Kuinka paljon sähkön hinta sitten vaihtelee? Vuonna 2020 sähkön keskihinnaksi ilman arvonlisäveroa tuli noin 5,5 senttiä/kWh. Sähkön hinta on ollut erittäin alhainen viime vuosina, mutta hintaan voi vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki, ja sähkön hinta voi muuttua nopeasti. Lisäksi sähköä kuluttavien laitteiden määrä ja käyttötapa vaikuttavat sähkönkulutukseen.

  Sähkön hintaan liittyvissä asioissa kannattaa olla aktiivinen ja tiedostaa sähkön hintojen vaihtelu. Oman sähkönkulutuksen valvonta on myös tärkeää, jotta voi välttyä turhilta kustannuksilta. Monet sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille suunnitelmia, joilla voi saada paremman ja vakion hintatarjouksen esimerkiksi vuodeksi eteenpäin.

  Kun etsit sähköntoimittajaa, kannattaa verrata eri toimittajien hintoja ja kartoittaa heidän toimitusehtojaan. Kiinteät kuukausihinnat ja kiinteä hinta voi olla hyvä vaihtoehto, kun taas vaihtuva hinta voi olla edullisempi lyhyellä aikavälillä.

  Yhteenveto

  Sähkön hinta koostuu monista eri tekijöistä, erityisesti sähköntuottajien energiakustannuksista, sähköverkkojen ylläpitokustannuksista, rahan arvosta, veroista ja maksuista. Sähkön hinta vaihtelee myös alueittain. Kun etsit sähköyhtiötä, kannattaa verrata eri toimittajien hintoja ja kartoittaa heidän toimitusehtojaan. Oman sähkönkulutuksen valvonta on myös tärkeää, jotta voi välttyä turhilta kustannuksilta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.