Mitä Maksaa Kwh

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4109

  +
  Mitä Maksaa KWh: Suomen sähköntuotanto ja hintataso

  Sähkö on tärkeä osa suomalaisten arkea, sillä se lämmittää taloja, valaisee huoneita ja mahdollistaa monenlaiset arjen toiminnot. Monet meistä ovat kuitenkin usein tietämättömiä siitä, mitä sähkö oikeastaan maksaa ja mihin sen hinta perustuu.

  Suomen sähköntuotanto

  Suomessa sähkö tuotetaan pääasiassa vesivoimalla, ydinvoimalla ja bioenergialla, joista vesivoima on suurin ja tärkein energialähde. Suomen keskimääräinen sähköntuotanto on noin 20 000 GWh vuodessa.

  Suomessa on myös useita pieniä tuulivoimaloita, mutta ne eivät vielä ole kovin merkittävässä roolissa sähköntuotannossa. Aurinkoenergian osuus ei ole juurikaan merkittävä Suomessa pohjoisen sijainnin ja vähäisen auringonvalon vuoksi.

  Suomen sähkönkulutus

  Suomessa sähköä kulutetaan eniten talvella, jolloin lämmitystarve kasvaa. Myös saunojen käyttö ja talouksien valaistus lisäävät sähkönkulutusta. Suurimmat sähkönkuluttajat ovat kuitenkin teollisuus ja liikenne.

  Sähkön hinta Suomessa

  Suomessa sähkön hinta muodostuu useasta osatekijästä, kuten sähkön tuotantokustannuksista, siirtohinnasta ja veroista. Suurin osa sähkön hinnasta muodostuu tuotantokustannuksista, joita ovat muun muassa polttoaineiden ja palkkojen kustannukset.

  Sähkön siirtohinta tarkoittaa kuluttajalle hintaa, jonka sähkönjakeluyhtiö veloittaa sähkön siirrosta kotitalouteen. Siirtomaksuihin vaikuttavat muun muassa etäisyys sähköyhtiöstä ja kuluttajan käyttämä siirtojännite.

  Sähkövero on valtion määräämä vero, jonka suuruus on noin 2,79 senttiä per kWh. Lisäksi kuluttajalle voi tulla muita maksuja, kuten sähkökatkoturvamaksu tai ympäristömaksu.

  Suomen sähkön keskimääräinen hinta on noin 6-8 senttiä per kWh. Hinta vaihtelee kuitenkin alueittain ja sähköyhtiöittäin. Esimerkiksi Helsingissä sähkön hinta voi olla korkeampi kuin muualla Suomessa.

  Sähkön hintaan vaikuttavat myös markkinatilanne ja kilpailu. Jos markkinatilanne on suotuisa ja kilpailua on paljon, sähkön hinta voi olla alhaisempi.

  Miten säästää sähkökustannuksissa?

  Sähkönkulutuksen säästäminen onkin hyvä keino vaikuttaa omiin sähkölaskuihin. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voi säästää sähkökuluissa:

  – Sammuta turhat laitteet: Älä jätä laitteita valmiustilaan, vaan sammuta ne kokonaan kun et käytä niitä. Tämä koskee erityisesti televisiota ja muita isoja laitteita.
  – Valitse energiatehokkaat laitteet: Etsi laitteista energiamerkinnät ja osta laitteet, joissa on mahdollisimman korkea energialuokka.
  – Käytä LED-lamppuja: LED-lamput ovat energiatehokkaita ja kestävät pitkään.
  – Laske huoneen lämpötilaa: Laskemalla huoneen lämpötilaa vain yhdellä asteella säästät noin 5% lämmityskuluissa.
  – Tee sähkösopimus, jonka hinta sopii sinulle parhaiten.

  Yhteenveto

  Sähkön hinta Suomessa muodostuu monista eri tekijöistä, kuten tuotantokustannuksista, siirtohinnasta ja veroista. Vaikka sähkön hinta vaihtelee alueittain ja sähköyhtiöittäin, Suomen keskimääräinen sähkön hinta on noin 6-8 senttiä per kWh. Sähkönkulutuksen säästäminen on helppo ja hyvä tapa vaikuttaa omaan sähkölaskuun.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.