Mitä Lukea Seuraavaksi

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #606

  +

  Mitä Lukea Seuraavaksi – Vinkkejä Suomalaisille Kirjallisuuden Ystäville

  Suomessa asuvana kirjallisuuden ystävänä saatat joskus törmätä tilanteeseen, jossa et tiedä, mitä kirjaa lukea seuraavaksi. Olipa sitten kyseessä halu löytää uusia suomalaisia kirjailijoita tai tutustua kansainvälisiin klassikoihin, tässä artikkelissa tarjoamme vinkkejä mielenkiintoisista kirjoista eri genreistä.

  Jännitys ja dekkarit

  Koti-Suomessa on monia hyviä jännitys- ja dekkarikirjailijoita, joiden teoksista voi aloittaa tutustumisen. Ajankohtaisia suomalaisia kirjailijoita tällä saralla ovat esimerkiksi Matti Rönkä, Antti Tuomainen sekä Max Seeck. Rönkän romaaneissa seikkailee Helsingin poliisivoimien rikosetsivä Jussi Vares, Tuomaisen uusin kirja ”Petturi” kertoo Espanjassa asuvan kirjailijan matkasta murhaajan jäljillä, ja Seeckin ”Uskollinen lukija” sijoittuu Lontooseen.

  Kansainvälisiä klassikoita lukemalla voi myös tutustua jännityksen ja dekkarinektoottien suuruuksiin. Agatha Christien kokoelma ”Varjoja auringossa” esittelee useita lyhyitä tarinoita, joista on helppo löytää oma suosikki. Stephen Kingin ”It” taas on eeppinen kauhuklassikko, josta on tehty myös elokuva. Voit tutustua myös esimerkiksi Patricia Cornwellin Scarpetta-sarjaan tai Liza Marklundin Maria Wern -romaaneihin.

  Fantasia ja scifi

  Fantasia- ja scifikirjat tarjoavat lukijalle pääsyn toiseen maailmaan, jossa vain mielikuvitus on rajana. Suomalaisista kirjailijoista mainittakoon Emmi Itäranta ja Laura Lähteenmäki. Itärannan ”Teemestarin kirja” sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa vesipula hallitsee maapalloa. Lähteenmäen ”Castrénin perintö” puolestaan kertoo nuoresta naisesta, joka saa käsiinsä salaperäisen kirjeen ja joutuu ratkomaan arvoituksia.

  Kansainvälisistä scifikirjailijoista Philip K. Dick on tunnettu teoksistaan ”Blade Runner” ja ”Minority Report”, jotka ovat myös päätyneet elokuviksi. Robert A. Heinleinin ”Maailman vierellä” on klassikko, joka antaa mietittävää avaruuslennon mahdollisuuksista. Fantasiakirjailijoista mainittakoon esimerkiksi J.R.R. Tolkienin ”Sormusten herrasta” sekä George R.R. Martinin ”Game of Thrones” -sarja.

  Klassikot

  Klassikot ovat kirjallisuuden helmiä, jotka ovat pysyneet ajan saatossa ajankohtaisina. Suomalaisista klassikoista kannattaa ehdottomasti tutustua esimerkiksi Aleksis Kiven ”Seitsemän veljestä” ja Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas” -teoksiin.

  Kansainvälisesti tunnettuja klassikkoja ovat esimerkiksi Charlotte Brontën ”Jane Eyre”, F. Scott Fitzgeraldin ”Suuri Gatsby” ja William Shakespearen ”Hamlet”. Myös venäläinen kirjallisuus tarjoaa erinomaisia klassikkoja, kuten Fjodor Dostojevskin ”Rikos ja rangaistus” ja Leo Tolstoin ”Sota ja rauha”.

  Elämäkerrat ja muistelmat

  Elämäkerrat ja muistelmat kertovat mielenkiintoisia tarinoita todellisista ihmisistä ja heidän elämästään. Suomalainen merikapteeni ja erakko Hannu Raittila kertoo kirjassaan ”Merikapteenin kuolema”, minkä vuoksi hän jätti kaiken ja muutti asumaan syrjäiselle saarelle. Kolumbialainen kirjailija Gabriel Garcia Marquez puolestaan kuvaa omaelämäkerrassaan ”Elämäni” lapsuutensa ja nuoruutensa tapahtumia.

  Kansainvälisistä muistelmista suosittelemme Michelle Obaman ”Becomingia”, jossa entinen ensimmäinen nainen kertoo elämästään Valkoisessa talossa. Murakamin ”Juoksupoikaa” liikunnan ystäville, André Agassin ”Open” urheilun ystäville ja Anthony Bourdainin ”Kitchen Confidential” ruokakulttuurin ystäville.

  Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua löytämään uusia ja mielenkiintoisia lukuelämyksiä. Muista, että kirjallisuuden maailma on laaja ja monipuolinen, joten uusia suosikkeja löytyy aina. Onnea lukuharrastuksen parissa!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.