Mitä Laittaa Palaneelle Iholle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4534

  +
  Mitä Laittaa Palaneelle Iholle

  Palanut iho on herkkä ja kivulias vaiva, joka vaatii erityistä hoitoa. Palaneelle iholle sopivat hoitotuotteet ja -menetelmät riippuvat palovamman asteesta ja laajuudesta. Tässä artikkelissa käsitellään eriasteisten palovammojen hoitamista ja sitä, mitä kannattaa välttää.

  Auringon aiheuttama palovamma

  Auringon aiheuttama palovamma on yleinen kesävaiva, johon kannattaa suhtautua vakavasti. Auringonpolttama iho on herkkä ja reagoi herkästi ärsykkeisiin. Palaneelle iholle kannattaa levittää viilentävää, kosteuttavaa voidetta tai geeliä. Sen sijaan öljytuotteita ja -pohjaisia voiteita kannattaa välttää, sillä ne voivat pahentaa oireita.

  Jos iho on voimakkaasti auringonpolttama, on syytä välttää suoraa auringonpaistetta ja levittää iholle korkean suojakertoimen aurinkovoidetta. Ruokavalion ja nesteytyksen tulisi olla myös kunnossa, sillä palanut iho tarvitsee runsaasti nestettä ja ravintoaineita.

  Lievä palovamma

  Lievä palovamma on yleensä ihon punoitusta ja kuumotusta. Tällöin ihoa voi hoitaa ensisijaisesti viilentävillä ja kosteuttavilla voiteilla. Kylmä pakkaus iholle tai kylmä suihku voi lisäksi helpottaa oireita. Älä kuitenkaan käytä liian kylmää pakkausta tai suihkua, sillä se voi aiheuttaa paleltumia. Lievää palovammaa ei tarvitse peittää sidoksella, sillä palaneen ihon annetaan hengittää.

  Voiteena esimerkiksi aloe vera -geeli soveltuu hyvin lievän palovamman hoitoon, sillä se kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Lievän palovamman kohdalla kannattaa myös välttää alkoholipitoisia tuotteita, sillä ne voivat kuivattaa ihoa.

  Keskivaikea palovamma

  Keskivaikea palovamma tuo tullessaan pientä rakkulaa ja kovaa kipua. Tällöin on syytä puhdistaa palaneen ihon alue ja tehdä päivittäin sidoksia. Sidoksen tulee olla hengittävä, jotta palanut iho voi paremmin parantua.

  Keskivaikean palovamman hoitoon voidaan käyttää myös antibakteerisia voiteita, jotka auttavat ehkäisemään tulehduksen kehittymistä. Tärkeää on myös noudattaa hyvää hygieniaa, sillä palaneen ihon alueella on suurempi riski bakteerien leviämiselle.

  Vakava palovamma

  Vakava palovamma on hätätilanne, jonka hoitamiseen tulee ottaa yhteyttä välittömästi ensiapuun. Vakava palovamma vaatii ammattitaitoista hoitoa, jotta iho voi parantua mahdollisimman hyvin.

  Vakavan palovamman kohdalla iho on suurelta osalta rakkulainen ja saattaa olla palanut syvälle. Tällöin hoito vaatii haavan puhdistamista, sidosten vaihtamista ja mahdollisesti myös lääkitystä kivunlievitykseen.

  Loppusanat

  Palanut iho on kivulias vaiva, joka vaatii erityistä hoitoa. Ennaltaehkäisy on tärkein keino välttää palovammat: käytä suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta, vältä altistumista suoralle auringonvalolle ja käytä suojavaatteita aurinkoisella säällä.

  Jos palovamma on jo syttynyt, suositeltavaa on ensimmäisten hoitotoimenpiteiden jälkeen antaa iholle aikaa rauhoittua. Suurempien palovammojen hoito tulee antaa alan ammattilaisten käsiin. Apteekista saa myös tarvittavia tuotteita palaneen ihon hoitoon. Yhteenvetona: pidä huolta ihostasi ja suojele sitä auringolta – vältä näin palovammoja. Jos iho kuitenkin palaa, hoida sitä viileillä, kosteuttavilla voiteilla ja tarvittaessa haavanhoitotuotteilla.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.