Mitä Kutoa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #322

  +

  Mitä kutoa? Ideoita ja vinkkejä käsityöharrastukseen

  Kudonta on perinteinen käsityöharrastus, joka on edelleen suosittu monien suomalaisten keskuudessa. Kudomalla voi valmistaa esimerkiksi huiveja, saunatuppija, vilttejä, tyynyjä ja monia muita käyttöesineitä ja koristeita. Jos olet kiinnostunut kudonnasta, mutta et tiedä mitä kutoa, tässä on joitakin ideoita ja vinkkejä.

  Huivit ja huivikokoelmat

  Huivit ovat yksi kudonnan suosituimmista kohteista, ja niitä voidaan kutoa monella eri tavalla. Jos haluat kutoa yksinkertaisen huivin, aloita esimerkiksi palttauskudonnalla, joka on yksi perinteisimmistä ja helpoimmista kudontatekniikoista. Voit myös kutoa huivin kierrekierteestä tai kokeilla erilaisia neuleita, kuten palmikkoa. Jos sinulla on jo useita huiveja, voit aloittaa huivikokoelman kokoamisen.

  Keittiötarvikkeet

  Joskus keittiötarvikkeet voivat olla kalliita ja vähän persoonattomia. Kudomalla voit valmistaa omat keittiöpyyhkeesi, pöytäliinasi ja patalappusi. Voit myös tehdä monenlaisia muita keittiötarvikkeita, kuten astiapyyhkeitä, servettejä ja esiliinoja.

  Virkkaukset ja virkatut laukut

  Virkkaus on myös suosittu käsityöharrastus, joka antaa paljon mahdollisuuksia. Virkkaamalla voit valmistaa esimerkiksi peittoja, tyynyjä ja vilttejä, mutta myös pussukoita ja laukkuja. Jos haluat valmistaa uuden laukun, valitse lanka ja aloita kutominen. Voit kokeilla erilaisia virkkauskuvioita ja erilaisia lankayhdistelmiä.

  Lapsille sopivat kudonnat

  Kudonta on mainio harrastus lapsille, ja monia käytännöllisiä esineitä voidaan valmistaa lastenhuoneisiin, kuten seinäkoristeita, pehmoleluja ja tyynynpäällisiä. Voit myös valmistaa lapsille pehmustettuja leikkimattoja ja muita leikkiesineitä. Lapsille sopivat kudonnat kannattaa aloittaa yksinkertaisilla ja helppoilla kudontatekniikoilla, kuten palttauskudonnalla.

  Uudet työvaatteet

  Useat vaatekappaleet voidaan kutoa käsinkin, kuten esimerkiksi villaiset asusteet ja huivit, neulepuserot ja villapaidat. Työvaatteiden valmistaminen kudomalla on hauska tapa muokata omaa työasua ja ilmaista omaa tyyliä. Voit kutoa esimerkiksi työpaikkasi edustusvärit ja logo.

  Pienet sisustuselementit

  Voit myös koristella kotiasi itse valmistetuilla pienillä esineillä. Torkkupeitto, istuintyyny tai verhot voivat olla pieni arjen ilo. Pieniin sisustuselementteihin voi käyttää myös puutarhan antimia kuten kasviaiheisia kankaanylijäämiä.

  Päättäväiset vinkit aloittaville kutojille

  Jos olet vasta aloittamassa kudontaharrastusta, aloita yksinkertaisilla ohjeilla. Valitse useita langan värivaihtoehtoja, jotka sopivat mielestäsi yhteen. Osta tarpeeksi lankaa, jotta voit luoda haluamasi esineen, mutta aloita pienestä. Kutoessa muista joustavuus: tee oma käsityösi omalla tavallasi ja nauti prosessista.

  Kudontaharrastus suojaa mieltä stressiltä ja tarjoaa mukavia hetkiä keskittyen omiin tarpeisiin. Kudotut vaatteet ovat usein kauniita, mutta myös kestäviä ja käytännöllisiä. Muista kuitenkin, että kudonta ei ole pelkästään perinteikäs käsitöihin osallistuminen, vaan se avaa mahdollisuuden taidemuotojen maailmaan ja voi auttaa kehittämään uusia luovia taitoja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.