Mitä Kotivara On Sisältänyt Ennen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3039

  +
  Mitä Kotivara On Sisältänyt Ennen

  Kotivara on Suomessa jo pitkään ollut tärkeä käsite. Se tarkoittaa varautumista poikkeusoloihin ja esimerkiksi luonnonkatastrofeista selviämiseen kotona. Kun Suomessa puhutaan kotivarasta, tulevat usein mieleen säilykkeet ja muut pitkään säilyvät elintarvikkeet. Mutta mitä kotivara on sisältänyt ennen nykyajan käteviä valmiita paketteja?

  Ensimmäinen kotivaraohjeistus annettiin Suomessa jo 1930-luvulla. Silloinen kotivara oli hyvin erilainen kuin nyt. Sodan aikana kotivara sai aivan uuden merkityksen ja sen sisältöä tarkennettiin. Kotivara silloin sisälsi pitkään säilyviä elintarvikkeita, kuten perunajauhoja, suolaa, sokeria, lihaa ja kalaa säilykerasioissa, nauriita, porkkanoita ja lanttuja sekä viljatuotteita. Kotivaraan lisättiin myös ensiaputarvikkeita, pesuaineita ja wc-paperia. Sodan jälkeen kotivarakäytänteet jäivät elämään ja ne kiteyttyivät 1960-luvulla valtakunnallisissa kotivaraohjeissa.

  1960-luvun kotivaraohjeistus muistutti hyvin paljon nykyaikaista kotivaraa. Ohjeiden mukaan kotivaraan tuli varautua yhdeksi kuukaudeksi. Kotivara sisälsi peruselintarvikkeita kuten jauhoja, sokeria, suolaa, öljyä, lihaa, kalaa, säilykkeitä ja viljatuotteita. Kotivaraohjeistuksessa oli myös ohjeita siitä, mihin ruokakomeron oli syytä sijoittaa. Tärkein kotivaraohje oli kuitenkin kehotus pitää varasto ajan tasalla ja kuluttaa vanhin ruoka ensin.

  1990-luku toi mukanaan kokonaan uudenlaisen kotivara-aatteen. Enää kotivara ei ollut pelkästään poikkeusolojen varalle, vaan siitä tuli osa jokapäiväistä elämää. Kotivarakäsite tuli laajentumaan, kun ohjeistukseen lisättiin ohjeita muun muassa ensiaputarvikkeista, joiden avulla voitiin tulla toimeen myös suurissa onnettomuuksissa. Kotivara sisälsi edelleen pitkään säilyviä elintarvikkeita, mutta myös nykyajan pikaruokaa, eli aineita, joista oli helppo laittaa nopeasti ruokaa ilman valmispaketteja, taikka jättää kokonaan pois ruokavaliosta.

  Nykyään kotivarakäytänteet ovat jälleen muuttuneet. Tämän päivän kotivaraohjeistuksen mukaan varaudutaan kaikenlaisiin häiriötilanteisiin ja kyberuhkiin. Kotivarassa on mukana edelleen elintarvikkeita, mutta myös esimerkiksi talouspaperia, shampoota ja juomavettä. Kuitenkin nykyajan perheissä on yleistynyt jokaisen omat varastot ja ruokatarvikkeet, vaikka kotona olisikin yhteinen kotivara. Näin varmistetaan, että kaikille löytyy jotain, mitä syödä, vaikka yhteinen kotivara olisi jo tyhjennetty.

  Vaikka kotivarakäytänteet ovat muuttuneet ajan mukana, niiden perimmäinen tarkoitus ei ole muuttunut. Kotivara edelleen auttaa ihmisiä selviytymään poikkeusoloissa, taikka kun kauppaan ei pääse esimerkiksi lumimyrskyn vuoksi. Kunkin perheen on kuitenkin mietittävä, minkä tyyppinen kotivara sopii heidän tilanteeseensa.

  Lopuksi on hyvä vielä muistuttaa, että kotivara on vain osa valmistautumista mahdollisiin ongelmiin. Tärkeintä on, että huolehdit itsestäsi, perheestäsi ja turvallisuudestasi tilanteessa kuin tilanteessa. Varautumalla mahdollisiin ongelmatilanteisiin kotivaran lisäksi varmistat sen, että olet valmistautunut myös mahdollisiin häiriötilanteisiin.

  Kokonaisuudessaan kotivarassa on siis ollut ennen hyvät puolensa, joita edelleenkin arvostetaan. Kotivaraan sisältyy edelleen ne peruselintarvikkeet, joiden avulla selviää useamman päivän, vaikka kauppaan ei pääsisi. Kotivaralla on myös perättäin lisätty tärkeitä välineitä ja varusteita, joiden avulla selviää kaikenlaisista olosuhteista. Kotivaralle on paikka jokaisessa kodissa ja sitä kannattaa päivittää aika ajoin, jottei se pääse vanhentumaan.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.