Mitä Kirjataan Ostoihin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4134

  +
  Mitä Kirjataan Ostoihin?

  Tiedätkö mitä kaikkea kannattaa kirjata ylös, kun teet ostoksia Suomessa? Ostosten yhteydessä otetuista kuiteista ja laskuista selviää usein oleellisia tietoja, joita tarvitset esimerkiksi tilinpäätöstä tehdessä tai muissa taloudellisissa tilanteissa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kaikkea kannattaa kirjata ostoihin.

  1. Ostoksen päivämäärä ja summa

  Ostoksen päivämäärä ja summa ovat välttämättömiä tietoja kaikissa tapauksissa. Päivämäärä auttaa selvittämään ostoksen tekohetken ja on tärkeä tieto veroilmoitusta tai kirjanpitoa varten. Lisäksi ostoksen summa kertoo, kuinka paljon olet käyttänyt rahaa kyseisessä kaupantapahtumassa.

  2. Ostetun tuotteen tai palvelun nimi

  Tuotteen tai palvelun nimi on myös tärkeä tieto ostoksia tehdessä. Nimi auttaa tunnistamaan asianmukaisesti käyttöomaisuusalennuksen ja kulujen alkuperän taloudellista raportointia varten. Esimerkiksi, jos ostaa kirjoja määrä X, tulee ostokset kirjattaessa kirjata jokaisen ostetun kirjan nimi, hinta ja määrä.

  3. Myyjän nimi ja yhteystiedot

  Ostosten kirjaamisessa on hyvä kirjata myös myyjän nimi ja yhteystiedot, sillä se auttaa selvittämään, mistä olet ostanut kyseisen tuotteen tai palvelun. Myyjän nimi ja yhteystiedot voivat olla esimerkiksi yrityksen nimi, verkkokaupan nimimuotoinen yhteystietolomake tai henkilön nimi ja sähköpostiosoite.

  4. Maksetun veron määrä

  Monissa tapauksissa kaupantapahtumaan liittyy verot, joita tulee maksaa kyseisestä tuotteesta tai palvelusta. Tämä veron määrä tulee kirjata kaikkiin kuittiin ja laskuihin.

  5. Maksutavan nimi ja numero

  Ostoksen maksutavan nimi ja numero tulee myös dokumentoida ostotapahtuman yhteydessä. Maksutapa kertoo, verkkomaksuista tulee saada kuitti tms. Valtioneuvoston asettaman tiedonkulun sujuvuuskoordinaattorin määrittämä viivakooditunnuksen muotoinen maksutavan numero puolestaan kertoo, minkä tyyppisessä maksutapahtumassa on käytetty.

  6. Muut tiedot

  Lisäksi kaupantapahtumaan voi liittyä myös muita oleellisia tietoja, jotka kannattaa kirjata ylös. Esimerkiksi tietoja siitä, mihin tarkoitukseen tuote tai palvelu on hankittu, voi olla hyvä kirjata ylös. Muut tiedot jotka kannattaa mainita ovat esimerkiksi alennukset, palautukset, takuut ja saatavilla olevat maksuajat tai muut erikoisedut.

  Taloudellinen raportointi ja kirjanpito ovat tärkeitä asioita, joihin riittävä kirjanpidon osaaminen on oleellista. Hyvin kirjanpidon hoidettuina yrityksellä tai yksityisellä on tarkka kuva taloudellisesta tilanteesta. Kaupankäynnin digitalisaatio on tehnyt kirjanpidosta helppoa ja nopeaa, ja siksi on tärkeää että kaikki oleelliset tiedot kirjataan oikealla muodolla ylös. Se säästää murheet ja ehkäiset kirjanpidon parissa ilmenevät ongelmat.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.