Mitä Kieltä Sveitsissä Puhutaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #2478

  +

  Mitä Kieltä Sveitsissä Puhutaan?

  Sveitsi on monikielinen maa, jossa puhutaan neljää virallista kieltä: saksaa, ranskaa, italiaa ja retoromaania. Jokaisella kielellä on myös oma alue, jossa pääosin käytetään kyseistä kieltä.

  Saksa

  Saksa on Sveitsin puhutuin kieli, ja sitä käytetään maan keski- ja pohjoisosissa sekä itärajalla. Saksan kieli Sveitsissä eroaa hieman Saksan tai Itävallan kielestä, sillä siellä käytetään monimutkaisempia lauseenvastikkeita ja sanajärjestys voi vaihdella.

  Saksankielistä Sveitsiä kutsutaan usein nimellä ”Sviss Deutsch” tai ”Schwiizertütsch” ja sen eri murteet eroavat toisistaan jonkin verran. Saksan kieli on myös virallinen kieli Saksan lisäksi, joten se on hyödyllinen kieli oppia.

  Ranska

  Ranskan kieltä puhutaan pääasiassa Sveitsin länsiosassa, joka rajoittuu Ranskaan. Ranskankielinen Sveitsi tunnetaan myös nimellä ”Suisse Romande”. Ranskan kieli on Sveitsissä samanlainen kuin Ranskassa, mutta siellä on käytössä myös paikallisia lauseita ja ilmaisuja.

  Italia

  Italiaa puhutaan Sveitsin eteläosassa sekä Ticino-kantonissa. Italian kielen käyttö Sveitsissä muistuttaa paljon Italiassa puhuttua kieltä, mutta siellä on myös käytössä joitakin erityisiä ilmauksia ja sanoja. Ticino-kantonissa italialainen kulttuuri on erityisen vahva, joten siellä voi kokea italialaisen tunnelman Sveitsissä.

  Retoromaani

  Sveitsin neljäs virallinen kieli on retoromaani, joka on hienovarainen sekoitus saksan, ranskan ja italian kielistä. Retoromaania puhutaan lähinnä Alpeilla ja sen ympärillä olevilla alueilla. Retoromaanin kieli on kuitenkin uhanalainen, sillä vain noin 0,5% sveitsiläisistä käyttää sitä päivittäin.

  Päätelmä

  Sveitsissä puhutaan neljää virallista kieltä, ja jokaisella kielellä on oma alueensa maassa, jossa sitä puhutaan eniten. Saksaa, ranskaa ja italiaa puhutaan eri puolilla Sveitsiä, kun taas retoromaania puhutaan Alpeilla ja sen ympärillä olevilla alueilla. Yleisesti ottaen Sveitsissä pärjää Saksan tai Ranskan kielellä, mutta paikalliset voivat arvostaa, jos yrittää käyttää muita kieliä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.