Mitä Keuhkokuvista Näkee

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4745

  +

  Mitä keuhkokuvista näkee?

  Keuhkokuvat ovat lääketieteellinen tutkimusmenetelmä, jossa röntgenlaitteella otetaan kuvia potilaan keuhkoista. Keuhkokuvien avulla voidaan havaita erilaisia keuhkosairauksia ja -tiloja.

  Keuhkokuvia voidaan ottaa monesta eri syystä. Esimerkiksi jos potilaalla on hengitysoireita tai rintakipuja tai jos keuhkosairauden kehittymistä halutaan seurata. Keuhkokuvissa näkyviä muutoksia voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, astma, keuhkoahtaumatauti tai keuhkosyöpä.

  Keuhkokuvat ovat yleensä helppo ja nopea tutkimus, eikä se aiheuta potilaalle kipua tai epämukavuutta. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä keuhkokuvista tavallisesti näkee.

  Mitä keuhkokuvissa näkyy?

  Keuhkokuvat näyttävät keuhkoista rintakehän sisällä otetut kuvat. Kuvissa näkyy keuhkojen rakenne ja mahdolliset muutokset, kuten tulehdukset tai kasvaimet.

  Normaalit keuhkokuvat ovat yleensä selkeät ja niissä ei ole mitään poikkeavaa. Jos keuhkokuvissa on kuitenkin epänormaaleja muutoksia, niiden syy ja vakavuus tulee selvittää.

  Keuhkokuvissa voidaan nähdä esimerkiksi keuhkojen laajentumaa, keuhkopussinesteitä, ilmarakoja tai keuhkojen ja kylkiluiden välisiä rakoja. Näistä voidaan päätellä erilaisia sairauksia tai keuhko-oireita.

  Mitä keuhkosyövän tunnistamisessa huomioidaan?

  Keuhkosyöpä on yksi merkittävimmistä keuhkosairauksista, joka voi näkyä keuhkokuvissa. Keuhkosyövän oireet voivat alkaa vähäisinä, kuten yskänä tai hengästyksenä. Tällöin keuhkokuvat ovat yksi tapa tunnistaa mahdollinen syöpä.

  Keuhkosyövän tunnistamisessa lääkärit huomioivat keuhkokuvissa erilaiset epänormaalit muutokset. Syöpäkasvain voi näkyä keuhkokuvassa sameana valkeana alueena, joka useimmiten kasvaa ajan myötä. Joissakin tapauksissa keuhkokuvassa voi näkyä myös keuhkon tai keuhkoputken tukkeutumista tai muuta tukosoireyhtymää.

  Muita keuhkosyövän tunnistamisessa tärkeitä tekijöitä ovat esimerkiksi kasvaimen koko ja sijainti. Myös erilaiset keuhkokuvien muutokset, kuten keuhkopussinesteet tai keuhkon koon kasvu, voivat viitata syöpään.

  Keuhkosairauksien hoitaminen ja seuranta

  Keuhkokuvat ovat myös tärkeä tapa seurata erilaisia keuhkosairauksia ja niiden hoitotuloksia. Kun potilaalla on keuhkosairaus, lääkäri voi määrätä useita keuhkokuvia hoidon aikana, jotta hoitotuloksia voidaan seurata.

  Esimerkiksi antibioottihoidon jälkeen otetut keuhkokuvat voivat osoittaa, että tulehdus on vähentynyt. Lääkäri voi myös määrätä keuhkokuvia hoidon jälkeen tarkistamaan, onko keuhkosairaus uusiutunut.

  Yhteenveto

  Keuhkokuvat ovat tärkeä osa keuhkosairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa. Keuhkokuvissa voidaan nähdä erilaisia muutoksia, jotka voivat viitata erilaisiin keuhkosairauksiin. Keuhkosyövän tunnistamisessa lääkärit kiinnittävät huomiota mm. kasvaimen koko ja sijainti.

  Vaikka keuhkokuvat ovat tärkeä osa keuhkosairauksien diagnosointia, ne eivät yksinään riitä luotettavaan diagnoosiin. Lääkärin tulee aina arvioida eri diagnostiset menetelmät kokonaisuutena ennen kuin päättää potilaan hoidosta.

  Jos sinulla on hengitysoireita tai muita keuhkosairaukseen liittyviä oireita, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi arvioida tarpeesi erilaisiin diagnostisiin menetelmiin, kuten keuhkokuvaukseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.