Mitä Kertoi Mulle Tonttu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #5994

  +

  Mitä Kertoi Mulle Tonttu

  Suomessa uskotaan perinteisesti tonttuihin eli pieniin ystävällisiin olentoihin, jotka asuvat ihmisten kodeissa ja auttavat heitä monin tavoin. Tontut ovat olleet osa suomalaista jouluperinnettä jo pitkään, ja niitä on kuvattu monissa satukirjoissa ja elokuvissa.

  Eräs kuuluisimmista tonttuihin liittyvistä tarinoista on Mayni Krohnin kirjoittama satu ”Mitä Kertoi Mulle Tonttu”. Tässä tarinassa Kersti-niminen tyttö tapaa tontun, joka kertoo hänelle monia hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka tonttuja tulee kohdella oikein ja kuinka heitä voi auttaa.

  Tarinan tärkein opetus on ystävällisyys. Tontut ovat ystäviä ja auttavat ihmisiä monin eri tavoin. He pienillä teoillaan suojelevat ja auttavat ihmisiä. Siksi heitä tulee kohdella kunnioituksella ja ystävyyttä osoittaen.

  Tontut ovat erittäin tärkeitä suomalaisessa kansanperinteessä. Heitä on kunnioitettu ja arvostettu jo sukupolvien ajan. Nykyisin tonttuja nähdään usein joulukoristeina, mutta ne ovat edelleen elävä osa suomalaista kulttuuria.

  Jokaisen suomalaisen kodin tulee siis olla tontulle ystävällinen ja avoin. Tonttuja tulee kohdella kunnioittavasti ja anteliaasti. Tontut rakastavat viimeistelyä ja siisteyttä, joten heille tulee tarjota huolella laitettu ja puhdas koti. Ja mikä parasta, tontut rakastavat puuroa, joten niille tarjottu puuroaamupala voi olla houkutteleva juttu.

  Tontut tulevat käymään kodeissa salaa, joten heidän kanssaan ei voi kommunikoida suoraan. Mutta jos haluaa lähettää tontuille terveisiä, ne voi kirjoittaa paperille ja laittaa yöksi ulkona olevaan tonttulipukkeeseen. Tontut lukevat laput ja saattavat jättää terveiset tai lahjan vastauksena.

  Toisin kuin Kerstin ja tontun tapauksessa, suomalaiset eivät yleensä näe tonttuja. Tämän takia niitä ei myöskään voi kuvata tai luonnehtia helposti. Jokaisella on omanlaisensa käsitys siitä, minkälaisia tontut ovat. Kuitenkin yleisesti tonttujen katsotaan olevan pieniä, ystävällisiä ja iloisia.

  Tonttuperinteeseen kuuluu myös tonttuparaati. Tontut kokoontuvat yleensä joulunalusviikkoina, jonka jälkeen ne katoavat seuraavaan vuoteen saakka. Kukaan ei tiedä mistä tontut tulevat, mutta he ovat yhteinen ilo ja joulun tunnelman luoja useille suomalaisille.

  Kaiken kaikkiaan tonttu on kaikkien suomalaisten ystävä ja apuri. Niiden kanssa tulee olla ystävällinen, kunnioittava ja avoin. Kun tonttuja muistaa hellästi, ne voivat antaa upeita joulualusyllätyksiä ja auttaa arjessa ympäri vuoden.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.