Mitä Katsastus Sisältää

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2383

  +

  Mitä Katsastus Sisältää?

  Katsastus on tärkeä osa suomalaisten autoilijoiden arkea. Se on säännöllinen tarkastus, joka tehdään kaikille tieliikenteessä käytettäville ajoneuvoille, jotta niistä saadaan turvallisia ja ympäristöystävällisiä. Tähän artikkeliin olemme koonneet tärkeimmät asiat, joita katsastus sisältää Suomessa.

  Ennen katsastusta

  Ennen katsastusta on tärkeää tehdä omat tarkastukset autolle. Ensimmäiseksi tulee tarkistaa, että rekisteriotteen kaikki tiedot ovat oikein ja että esimerkiksi kilpien numerot vastaavat ajoneuvon rekisteritietoja. Sen jälkeen on hyvä tarkastaa, että autossa ei ole esimerkiksi rengasrikkoja tai että sen valot ja äänimerkit toimivat.

  Katsastuksen aikana

  Katsastuksen aikana ajoneuvon eri osia tarkastetaan, ja niiden toimivuus ja kunto arvioidaan. Tärkeitä osia ovat esimerkiksi jarrut, ohjaus, iskunvaimentimet, pakokaasut, valot ja renkaat. Lisäksi katsastuksessa tarkistetaan mahdolliset lisälaitteet, kuten esimerkiksi lasikuituinen peräkontti. Katsastus kestää yleensä noin tunnin.

  Katsastuksen jälkeen

  Katsastuksen jälkeen auton omistaja saa katsastustodistuksen, jota tulee säilyttää huolella. Jos katsastuksessa havaittiin korjauskehotuksia, voi auton omistaja korjata ne itse tai antaa korjaustyön ammattilaisen tehtäväksi. Kun korjaus on tehty, tulee ajoneuvo katsastaa uudelleen kahden kuukauden sisällä.

  Katsastuksen hinta

  Katsastuksen hinta riippuu ajoneuvon painosta ja siitä, mitä tarkastuksia ajoneuvo vaatii. Pienemmät autot maksavat yleensä vähemmän kuin suuremmat autot. Hinnat vaihtelevat noin 50-100 euron välillä. Katsastus on kuitenkin tärkeä osa ajoneuvon huoltoa ja turvallisuutta, joten sen hieman korkeampi hinta on pienempi paha auton omistajalle.

  Katsastustiheys

  Suomessa ajoneuvot katsastetaan tietyin väliajoin. Yleisin katsastusväli on kaksi vuotta, mutta uudet autot katsastetaan vasta neljän vuoden ikäisinä ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Myös tietyntyyppiset ajoneuvot katsastetaan useammin kuin kaksi vuotta välein, esimerkiksi linja-autot ja rekisteröimättömät ajoneuvot.

  Yhteenveto

  Katsastus on tärkeä osa autoilijan arkea Suomessa. Se takaa turvalliset ja ympäristöystävälliset ajoneuvot tieliikenteeseen. Katsastuksessa tarkastetaan auton eri osia, ja sen jälkeen ajoneuvon omistaja saa katsastustodistuksen, jota tulee säilyttää huolella. Katsastuksen hinta riippuu ajoneuvon painosta ja siitä, mitä tarkastuksia ajoneuvo vaatii. Katsastusväli on yleensä kaksi vuotta, mutta tietyntyyppiset ajoneuvot katsastetaan useammin. Muistathan tehdä omat tarkastukset autollesi ennen katsastusta, jotta vältyt ylimääräisiltä katsastuskuluilta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.