Mitä Katevaraus Tarkoittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #1921

  +

  Mitä Katevaraus Tarkoittaa?

  Katevaraus on termi, jota käytetään Suomessa asumisen yhteydessä. Se tarkoittaa eräänlaista takuuvuokraa, jonka vuokranantaja saa pitää tallessa asunnon vuokrasopimuksen aikana. Tämä summa voidaan periä vuokrasuhteen alussa tai vaikka kesken sopimuskauden, jos vuokralainen on rikkonut vuokrasopimusta. Katevarauksen määrä vaihtelee yleensä yhden ja kolmen kuukauden vuokran suuruisena.

  Katevarausta käytetään vuokranantajan turvana, sillä se antaa heille varmuuden siitä, että mahdolliset vahingot tai vuokranmaksuongelmat voivat korvata katevarauksella. Toisaalta se on myös vuokralaisen eduksi, sillä se saattaa auttaa häntä saamaan vuokrasopimuksen asuntoon, joka olisi muuten ollut vuokralaiselle liian kallis. Jos vuokrasuhde päättyy ongelmitta, vuokralaisella on oikeus saada takaisin katevaraus summaan kuuluvat varat vuokra-ajan päätyttyä.

  Katevarauksen määrä on yleensä neuvoteltavissa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, mutta sen suuruus määräytyy usein vuokranantajan toimesta. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä liian suuri katevara summa voi olla kohtuuton vuokralaiselle, joka joutuu valitsemaan asunnon, joka ylittää hänen taloudelliset mahdollisuudet.

  On myös tärkeää huomata, että vaikka katevaraus on vuokranantajan turvana, heillä ei ole oikeutta pitää koko katevarausta itsellään ilman pätevää syytä. Vuokranantaja voi käyttää katevaraussumman esimerkiksi vuokranmaksamisen varmistukseen tai asunnon korjaamiseen vuokralaisen aiheuttaman vahingon takia, mutta heillä ei ole oikeutta pitää ylimääräisiä katevarausmaksuja vuokralaisen varallisuuden turvana.

  Jos tapahtuu niin, että vuokranantaja pitää katevaraussummaa itsellään ilman selkeää syytä, siitä tulee välittömästi raportoida vuokralaisjärjestölle tai vuokranantajien yhdistykselle. Vuokralaisilla on Suomessa oikeus saada takaisin vakuusraha, jonka vuokranantaja on pitänyt kohtuuttomasti. Tämä koskee myös katevarausmaksuja.

  Katevarauksen käytännöt poikkeavat joissain maissa merkittävästi Suomen käytännöistä, mutta joka tapauksessa vuokralainen tulisi aina tarkistaa katevaraus käytännöt ennen sopimuksen allekirjoittamista. Yleisesti ottaen katevaraus on hyödyllinen väline vuokralaisen ja vuokranantajan välillä, sillä se tarjoaa molemmille puolille turvaa. Se pitää vuokrantarin luotolla ja auttaa varmistamaan vuokranantajan tulojen pysyvyyden vuokrasopimuksen voimassaoloaikana. Toisaalta se myös varmistaa, että vuokralainen saa turvan vuokrasopimuksen keston ajan, ja että hänellä on mahdollisuus palauttaa alkuperäinen katevaraussumma, kun vuokranantajan turvasopimukselle ei enää ole tarvetta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.