Mitä Kalastuslupia Tarvitsen 2018

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #1756

  +

  Mitä kalastuslupia tarvitsen 2018?

  Suomessa kalastus on suosittu harrastus, joka tarjoaa monille ihmisille mukaansatempaavan ja rentouttavan tavan viettää aikaa luonnossa. Kalastuslupia tarvitaan kuitenkin moneen eri tarkoitukseen, ja niitä myönnetään eri viranomaisten toimesta. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät kalastusluvat, joita tarvitset tänä vuonna kalastusharrastukseesi.

  Maastoliikennelupa

  Jos haluat kalastaa suojelualueilla tai muilla rajoitetuilla alueilla, tarvitset maastoliikenneluvan. Lupa myönnetään ympäristöministeriön alaisuudessa toimivalta alueelliselta ELY-keskukselta. Maastoliikennelupa on yleensä voimassa kalenterivuoden loppuun asti, ja sen hinta määräytyy alueen suojelutason ja ominaisuuksien mukaan.

  Vapakalastuslupa

  Suurimmalle osalle Suomen vesistöjä tarvitaan vapakalastuslupa, joka oikeuttaa kalastajan käyttämään vapaa- ja heittokalastusvälineitä. Vapakalastuslupia myöntävät valtion kalastuksenhoitomaksua vastaan maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimivat alueelliset ELY-keskukset sekä paikalliset kalastusalueet. Lupahinnat vaihtelevat alueittain ja kalastusmuodoittain.

  Mökkikunta- ja paikallinen kalastuslupa

  Jos haluat kalastaa jonkin kunnan vesillä, sinun kannattaa hankkia kunnan mökkikuntalupa tai paikallinen kalastuslupa. Lupa on yleensä voimassa koko kalenterivuoden, ja sen hinta vaihtelee kunnittain ja kalastusmuodoittain.

  Pilkkilupa

  Pilkkiminen on suosittu talvikalastusmuoto, joka vaatii oman lupansa. Pilkkilupa oikeuttaa käyttämään pystypilkkiä ja muita pilkkivälineitä. Pilkkilupia myöntävät maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimivat ELY-keskukset ja paikalliset kalastusalueet.

  Kalastuksenhoitomaksu

  Lisäksi jokaisen 18-64-vuotiaan kalastajan on maksettava kalastuksenhoitomaksu, joka oikeuttaa yleensä käyttämään kaikkia kalastusvälineitä lukuun ottamatta lohenkalastusta. Kalastuksenhoitomaksu on voimassa kalenterivuoden loppuun asti ja sen hinta määräytyy iän ja asuinmaan mukaan.

  Yhteenveto

  Kaikki tarvittavat kalastusluvat kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen kalastuskauden alkua. Muista myös, että kalastus on säänneltyä toimintaa, ja lupa-asiat on syytä hoitaa kuntoon ennen kuin aloitat kalastuksen. Kalastuslupien hankkiminen sujuu näppärästi esimerkiksi kalastusmatkakohteeseen suunnatun lomamatkan yhteydessä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.