Mitä Kalaa Ei Saa Syödä Raskauden Aikana

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:58 pm #4201

  +
  Mitä kalaa ei saa syödä raskauden aikana?

  Raskausaikana on tärkeää kiinnittää huomiota ravintoon, sillä se vaikuttaa paitsi äidin terveyteen myös sikiön kehitykseen. Erityisesti kalat ovat hyvä proteiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde, mutta kaikkia kaloja ei kuitenkaan ole suositeltavaa syödä raskauden aikana.

  Haitalliset aineet kaloissa

  Kaloissa voi esiintyä ympäristömyrkkyjä, kuten elohopeaa, dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Nämä aineet voivat kulkeutua ravintoketjussa kalojen lihaksi, jolloin esimerkiksi suuret vähäsaasteympäristössä elävät kalat, kuten hauki, sisältävät huomattavia määriä elohopeaa.

  Elohopea ja dioksiinit ovat erityisen haitallisia raskauden aikana, sillä ne voivat vahingoittaa sikiön keskushermostoa ja aivoja. Lisäksi dioksiinit voivat häiritä hormonitoimintaa ja aiheuttaa immuunihäiriöitä.

  Mitä kaloja ei saa syödä raskauden aikana?

  Suurin osa kaloista sopii raskaana oleville, kunhan ne ovat tuoreita ja hyvin valmistettuja. Kuitenkin tietyt kalat sisältävät niin suuria määriä haitallisia aineita, että niiden syömistä ei suositella raskaana oleville. Tällaisia kaloja ovat esimerkiksi hauki, ahven, kuha ja taimen. Näiden kalojen lihassa voi olla huomattavia määriä elohopeaa ja dioksiineja.

  Myös tietyt ulkomaiset kalalajit sisältävät runsaasti ympäristömyrkkyjä, kuten tonnikala, miekkakala ja hiilikala. Vaikka pientä määrää näitä kaloja voi syödä turvallisesti, on suositeltavaa välttää niitä kokonaan raskauden aikana.

  Mikä kalansyönnissä max kertaesitys viikossa?

  Raskaana olevien naisten suositellaan syövän kalaa 2-3 kertaa viikossa. Kalojen valinta on tärkeää, joten tietyn kalalajin syömistä ei suositella useammin kuin kerran viikossa. Erityisesti suuret merilohet, meriahvenet ja miekkakalat ovat sellaisia, joita kannattaa syödä vain kerran viikossa.

  Mitä kalaa sitten kannattaa syödä raskauden aikana?

  Kalaa kannattaa syödä raskauden aikana, sillä se sisältää tärkeitä omega-3-rasvahappoja ja proteiinia. Turvallisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohi, siika ja silli. Näiden kalojen liha sisältää vain vähän ympäristömyrkkyjä, ja ne ovat terveellisiä raskauden aikana. Kannattaa kuitenkin muistaa valmistaa kalat hyvin, jotta mahdolliset bakteerit ja virukset tuhoutuvat.

  Johtopäätös

  Raskauden aikana on tärkeää huolehtia ravinnosta, ja kalat ovat hyvä proteiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kaikkia kaloja ei kuitenkaan ole suositeltavaa syödä raskauden aikana, sillä osassa kaloissa esiintyy elohopeaa ja muita ympäristömyrkkyjä. Kannattaa välttää haukea, ahventa, kuhaa, taimenta sekä ulkomaalaisista taimen, miekkakalaa ja tonnikalaa. Turvallisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohi, siika ja silli. Muistathan kuitenkin valmistaa kalat hyvin ennen syömistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.