Mitä Joulupöytään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #1288

  +

  Mitä Joulupöytään?

  Joulu on Suomessa yksi tärkeimmistä juhlapyhistä, ja siihen liittyy monia perinteitä. Yksi näistä perinteistä on joulupöytä, joka tarjoaa herkullisia makuja ja tunnelman juhlan ympärille. Tässä artikkelissa käymme läpi suomalaisen joulupöydän perinteiset ruokalajit ja niiden merkityksen.

  Ensimmäinen ja tärkein ruokalaji joulupöydässä on kinkku. Kinkku on yleensä savustettu tai haudutettu, ja se tarjoillaan usein sinapin tai luumukastikkeen kanssa. Kinkun paistaminen on yleensä joulupäivän aaton perinteisiin kuuluva tapahtuma, jolloin koko perhe osallistuu kinkun valmistukseen.

  Toinen tärkeä ruokalaji on laatikot. Perinteiseen joulupöytään kuuluu yleensä riisi-, porkkana- ja lanttulaatikot. Näiden lisäksi on myös muita laatikoita, kuten peruna-, maksapate- ja luumulaatikkoja. Laatikot ovat perinteisesti olleet köyhien talonpoikien ruokaa, koska ne saatiin valmistettua halvoista raaka-aineista.

  Kolmas perinteinen ruokalaji on graavilohi. Graavilohessa käytetään suolaa, sokeria, pippuria ja tilliä, ja se tarjoillaan yleensä leivän ja smetanan kanssa. Graavilohi on suomalaisessa joulupöydässä usein aperitiivina, joka herättää ruokahalun.

  Seuraava perinteinen ruokalaji on rosolli. Rosolli on perinteinen suomalainen juhlaruoka, joka sisältää punajuurta, porkkanaa, sipulia ja omenaa. Rosollin kastikkeena käytetään usein smetanaa, jonka päälle ripotellaan yleensä tilliä.

  Joulupöytään kuuluu myös silli. Silli on suomalainen herkku, jota tarjoillaan monella eri tavalla. Sillit voi savustaa, suolata tai säilöä etikassa. Silli tarjoillaan usein etikkapunajuurten, sipulin ja smetanan kanssa.

  Joulupöydän yksi olennainen osa on leipä ja voita. Suomalaisessa joulupöydässä syödään usein ruisleipää sekä pieniä joululimppuja. Leipien päälle levitetään usein voita, johon sekoitetaan joulumausteita, kuten kanelia.

  Lopuksi joulupöydässä nautitaan erilaisia jälkiruokia. Perinteisin joulujälkiruoka on riisipuuro, joka tarjoillaan usein luumuhillon kanssa. Toisia suosittuja jälkiruokia ovat piparkakut, joulutortut ja suklaa.

  Suomalainen joulupöytä on täynnä perinteisiä makuja ja ruokalajeja, jotka ovat olennainen osa suomalaista joulua. Tärkeintä on kuitenkin nauttia herkullisesta ruuasta ja yhdessäolosta rakkaiden ihmisten kanssa. Hyvää joulua kaikille!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.