Mitä Jos Punkki Puree

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2262

  +
  Mitä Jos Punkki Puree – Tärkeää Tietoa Suomalaisten Terveysriskeistä

  Suomessa punkit ovat yleisiä, erityisesti kesäaikaan. Punkin purema voi aiheuttaa terveysriskejä, sillä punkit voivat levittää taudinaiheuttajia, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä tehdä punkin pureman jälkeen ja miten välttää terveysongelmia.

  Miten tunnistaa punkin purema?

  Punkin purema näkyy usein iholla pienenä, punaisena, kutisevana paukamana. Punkin pureman oireet voivat myös ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua puremasta.

  Punkki voi myös jäädä kiinni ihoon, jolloin puremapaikkaan voi jäädä pieni rengasmainen ihoreaktio. Tämä alue voi hilseillä ja turvota.

  Punkin oikea poisto

  Jos huomaat punkin ihollasi tai jonkun läheisesi iholta, punkki pitää poistaa mahdollisimman nopeasti ja oikealla tavalla. Punkin poistamista varten tarvitset pinsetit, jotka purevat läheltä ihoa. Punkkia ei saa vääntää, vetää tai puristaa, sillä se voi aiheuttaa punkin erittyneen nesteen takaisin joutumisen ihoon ja siten lisätä punkin aiheuttamaa terveysriskiä.

  Jos punkki on puremahetkellä pieni, on suuri todennäköisyys että sen poistaminen onnistuu kotioloissa. Jos sinulla tai läheiselläsi on kuitenkin vakavampia oireita punkin pureman jälkeen, kannattaa tarkistaa terveyskeskuksesta tai lääkärin vastaanotolta, tarvitaanko hoitoa tai lisäseurantaa.

  Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin?

  Jos punkin pureman jälkeen esiintyy vähäistäkin flunssan kaltaista oireistoa tai muita oireita, kuten kuume, lihaskipuja, tai päänsärkyä, niin on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Nämä oireet voivat viitata taudinaiheuttajien leviämiseen ja punkin aiheuttamien infektioiden kehittymiseen. Vaikka gluteeniton ruokavalio olisikin osa omaa elintapojasi, kannattaa silti ottaa punkin puremasta vakavasti ja seurata oireita.

  Ennaltaehkäisy

  Punkin pureman voi välttää parhaiten altistumalla punkkien asuinalueille.

  Parhaita tapoja välttää altistumista punkkien asuinalueille ovat mm. välttää pusikoita ja korkeaa heinikkoa ja käyttää pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja. Punkkien keskeinen elinympäristö ovat myös metsäiset alueet, joten lemmikkien tarkistaminen punkkien varalta on hyvin tärkeää. Punkkeja voidaan torjua myös käyttämällä punkkikarkotteita.

  Joissakin tapauksissa, kuten jos sinulla on kotieläimiä, jotka voivat kuljettavat kirppuja tai punkkeja, on myös syytä huolehtia asianmukaisesta valvonnasta. Erilaiset punkkitarkistus- ja hoitokeinot, kuten punkkitarkastukset ja punkkipantojen käyttö häätämään punkit eläinten iholta voivat auttaa pienentämään riskiä altistua punkin levittämille taudeille.

  Pidä huolta terveydestäsi

  Terveysriskejä punkin puremista kohdanneille ovat mahdolliset taudinaiheuttajien leviämiset ja sen kautta aiheutuvat erilaiset oireet. Lasten ja vanhusten on hyvä välttää altistumista punkin puremille, koska he ovat haavoittuvaisempia taudinaiheuttajien vaikutuksille.

  Punkit eivät kuitenkaan rajoita vapaa-aikaa Suomessa. On edelleen nautinnollista harjoittaa ulkoilua, lenkkeilyä ja muita aktiviteetteja kauniilla puistoalueilla ja luonnossa. Tämän vuoksi pre- ja post-harjoituksen aikana on tärkeää tarkistaa kehon alueet, joilla punkit voivat olla kiinnittyneenä ja poistaa punkkeja mahdollisimman nopeasti.

  Sekä punkin pureman ennaltaehkäisyä että taudinaiheuttajalta suojautumista voidaan helpottaa yksinkertaisilla askelilla, kuten pitämällä housut pitkälahkeisina, käyttämällä karkotteita ja tarkistamalla keho punkkeja vastaan. Nämä ovat kaikki ennaltaehkäiseviä toimia, jotka on helppo ottaa osaksi omaa elämäntyyliä. Jos punkki kuitenkin puree, on hyvä tietää, mitä tehdä, jotta saadaan paraneminen käyntiin mahdollisimman nopeasti.

  Punkki puree usein nopeasti ja huomaamatta, mutta oikeilla toimenpiteillä voi vähentää sen tarttumisriskiä ja vaikutuksia. Pidä huolta terveydestäsi punkkien keskellä ja nauti ulkoilmasta koko kesän ajan!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.