Mitä Jos Punkin Pää Jää Ihoon

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2708

  +

  Mitä jos punkin pää jää ihoon?

  Punkit ovat yleisiä Suomessa, erityisesti kesäkuukausina. Ne voivat levittää erilaisia sairauksia, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Siksi punkkeja tulee pyrkiä välttämään, ja jos ne purevat, niitä tulee poistaa heti. Mutta joskus punkin pää voi jäädä ihoon kiinni, vaikka varovasti poistaisi sen. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tällaisessa tilanteessa tulee tehdä.

  Kuinka punkki poistetaan ihosta?

  Ennen kuin käsittelemme punkin pään jäämistä ihoon, kerromme lyhyesti, kuinka punkki poistetaan ihosta oikein. Paras tapa on käyttää punkinpillistä eli punkinpoistajaa tai punkkipihditurvistrolleria. Punkin päästä kiinni tarttumista tulee välttää, sillä muutoin mikäli punkin pää jää ihoon, pään ja iho välille muodostuu tulehdus joka voi aiheuttaa punkkipaikan turpoamisen ja aristuksen. Punkin poistaminen tulee tehdä niin, että ihoa ei rikota ja punkin mahdolliset taudinaiheuttajat eivät pääse sekoittumaan haavaan.

  Mitä tulee tehdä, jos punkin pää jää ihoon?

  Jos punkki on juuttunut kiinni ihoon, eikä sitä saa poistettua kokonaan, voi punkinpää jäädä ihoon kiinni vaikka pää olisi irrotettu. Tällöin punkin pää tulee poistaa ihosta. Paras tapa on mennä lääkärille, joka poistaa punkin pään steriilisti. Lääkärit voivat käyttää pinsettejä tai pieniä toimia poistaakseen punkin pään iholta. Älä yritä poistaa sitä itse, sillä ihoa rikkomalla ja vaarallisilla toimilla punkin pään irroittamiseksi voi johtaa tartuntaan tai infektioon.

  Miksi punkin pään jääminen ihoon on riski?

  Kun punkin pää jää ihoon, se voi aiheuttaa infektiota tai tulehdusta. Tämä johtuu siitä, että punkin pää sisältää useita bakteereita ja muita taudinaiheuttajia. Jos punkin pää on jäänyt ihoon, bakteerit voivat joutua verenkiertoon ja levitä kehoon. Tämä voi aiheuttaa erilaisia oireita ja vakavia sairauksia, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

  Miten punkin pistokohdan hoitoa voi tehostaa?

  Jos punkin pää jää ihoon, voit hoitaa pistokohtaa antiseptisellä voiteella tai geeleellä. Voit pestä alueen pesuaineella ja lämpimällä vedellä, mutta vältä voimakasta hankaamista tai ihoa rikkomista. Tee päivittäisiä tarkastuksia ja tarkista, onko punkkipaikalla turvotusta tai kipua. Jos punkkipaikka tulee kivuliaaksi, turpeaksi tai punaiseksi, mene lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä tarvittavan hoidon ja tarkistaa, onko infektioriskiä.

  Yhteenveto

  Punkin purema on yleinen Suomessa, ja punkin pään jääminen ihoon voi aiheuttaa infektion tai tulehduksen. Jos et saa punkkia poistettua kokonaan ja pään kappale jää ihoon, ota yhteyttä lääkäriin, joka voi poistaa sen. Voit tehostaa pistokohdan hoitoa antiseptisellä voiteella tai geeleellä, mutta jos oireita ilmenee, mene lääkärin vastaanotolle. Jotta saat punkit poistettua ihostasi kokonaan, on tärkeää käyttää oikeita punkinpoistovälineitä ja poistaa punkki mahdollisimman varovasti.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.