Mitä Et Tarkoittaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3540

  +
  Mitä ’et’ tarkoittaa – Tärkeää tietoa Suomessa asuville

  Suomen kieli on monille opeteltaville tulokkaille haasteellinen. Lähes jokaisessa virkkeessä tulee vastaan sana ’et’, joka saattaa hämmentää monia. Mitä ’et’ tarkoittaa ja miten sitä käytetään oikein? Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät käyttötavat, jotta pääset vauhtiin suomen kielessä.

  ’Et’ on lyhyt muoto verbistä ’ei ole’. Suomalaisessa kielessä on tärkeää huomioida, että verbin negatiivinen muoto ilmaistaan eri tavalla kuin monissa muissa kielissä. Sen sijaan, että käytettäisiin esimerkiksi apuverbiä, suomen kielessä käytetään vain yksittäistä lyhyttä muotoa ’ei ole’.

  Tässä yhteydessä ’et’ tarkoittaa siis ’ei ole’. Esimerkiksi lauseessa ”Minulla ei ole karkkia” käytetään lyhyttä muotoa ’et’ verbistä ’ei ole’.

  Toinen yleinen käyttötapa on persoonapronominin kanssa käytettynä. ’Et’ korvaa persoonapronominin ’sinä’ tai ’te’ ja ilmaisee, että puhuja puhuu suoraan vastaanottajalle tai vastaanottajille. Esimerkiksi lauseessa ”Et ole koskaan käynyt Suomessa” ’et’ korvaa pronominin ’sinä’.

  Kolmas käyttötapa on kielteisessä kysymyksessä. Tämä tarkoittaa, että lauseessa esitetään kielteinen väite ja samalla kysytään vastaanottajan mielipidettä tai tietoa asiasta. Esimerkiksi lauseessa ”Et ole nähnyt minun lompakkoani, vai oletko?” ’et’ tarkoittaa kielteistä lausetta siitä, että vastaanottaja ei ole nähnyt lompakkoa.

  Viimeinen yleinen käyttötapa on kielteisen lauseen vahvistajana. Tämä tarkoittaa, että ’et’ esiintyy kielteisen lauseen edellä ja sen avulla korostetaan lauseen negatiivista merkitystä. Esimerkiksi lauseessa ”Et varmasti tule tänään” ’et’ korostaa, että vastaanottaja ei varmasti tule.

  On myös tärkeää huomata, että ’et’ esiintyy yleensä vain puhutussa kielessä. Kirjoitetussa kielessä käytetään useammin täydellistä kielteistä muotoa, kuten ”en ole”, ”et ole”, ”ei ole” jne.

  Toivottavasti tämä artikkeli auttoi selventämään, mitä ’et’ tarkoittaa suomen kielessä. Muista kuitenkin, että kielen oppiminen on prosessi ja virheistä oppii. Jatkossa voit välttyä monilta kielteisiltä tilanteilta, kun osaat käyttää ’et’:tä oikein. Onnea oppimiseen!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.