Mitä Et Tarkoittaa Vanteissa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #1387

  +

  Mitä ET tarkoittaa vanteissa

  Auton vanteet ovat osa auton ulkonäköä ja toimivat samalla myös auton suorituskyvyn kannalta tärkeänä osana. Jos olet joskus päivittänyt auton vanteita, olet varmasti törmännyt termiin ET. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

  Mitä ET tarkoittaa

  ET tulee englanninkielisestä termistä “offset” ja se kertoo vanteen keskikohdan ja kiinnityskohdan välistä etäisyyttä millimetreinä. Offset mittaa siis vanteen kiinnityskohdan sijaintia suhteessa vanteen keskikohtaan.

  ET-arvo voi olla positiivinen, negatiivinen tai nolla. Positiivinen ET-arvo tarkoittaa sitä, että vanteen kiinnityskohta on vanteen keskikohdan sisäpuolella. Negatiivinen ET-arvo tarkoittaa taas sitä, että vanteen kiinnityskohta on vanteen keskikohdan ulkopuolella. Ja nolla ET-arvo tarkoittaa sitä, että vanteen kiinnityskohta on tismalleen vanteen keskikohdassa.

  Miksi ET on tärkeä

  ET on tärkeä siksi, että se vaikuttaa auton ajettavuuteen ja suorituskykyyn. Vanteen ET-arvo vaikuttaa siihen, kuinka paljon vannetta tulee ulos tai sisään auton lokasuojasta. Jos ET-arvo on väärä, voi se johtaa siihen, että vanteen ja renkaan koko on väärin ja ajossa voi ilmetä ongelmia.

  Erityisesti jos autossa on madallusjalat tai jos renkaat ovat erittäin leveät, oikean ET-arvon valitseminen on tärkeää. Lisäksi jos vanteet ovat liian lähellä auton lokasuojia, voi se johtaa lokasuojien kulumiseen ja korjauskustannuksiin.

  Miten ET lasketaan

  ET-luku lasketaan tietyn kaavan mukaan. Vanteen ET-luku saadaan vähentämällä vanteen leveys puolikkaasta ja jakamalla tulos kahdella. Tämän jälkeen lisätään tai vähennetään saatu arvo riippuen siitä, onko ET-arvo positiivinen, negatiivinen tai nolla.

  Esimerkiksi, jos vanteen leveys on 8 tuumaa, lasketaan ET näin:

  1. 8 tuumaa / 2 = 4 tuumaa
  2. 4 tuumaa – 30 millimetriä = 3,7 tuumaa
  3. 3,7 tuumaa x 25,4 = 94 millimetriä

  Joten tässä tapauksessa ET-arvo olisi -30 millimetriä.

  Yhteenveto

  ET-arvo on tärkeä osa vanteiden valintaa ja se vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin ja suorituskykyyn. Jos olet epävarma, mikä ET-arvo sopii parhaiten sinun autoosi ja tarpeisiisi, kannattaa keskustella asiasta ammattilaisen kanssa ennen vanteiden hankkimista.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.