Mitä Eroa On Uudella Ja Vanhalla Testamentilla

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #1943

  +
  Mitä eroa on Uudella ja Vanhalla testamentilla?

  Suomen maassa on paljon ihmisiä, jotka tuntevat Raamatun perusasiat tai jotka tuntevat Raamatun vain osittain. Raamattu koostuu kahdesta osasta: Vanhasta ja Uudesta testamentista. Molemmissa osissa on merkityksellinen sanoma, jonka tunteminen kasvattaa ymmärrystä Raamatun tarinasta ja kristinuskosta yleensä.

  Vanhalla testamentilla on tärkeä rooli juutalaisuudessa ja kristinuskossa. Se on laaja kokoelma erilaisia kirjoituksia, kuten lakitekstejä, historiallisia kertomuksia, runoja ja profeetallisia kirjoituksia. Vanha testamentti alkaa luomiskertomuksesta ja päättyy Malakian kirjan loppuun.

  Uudella testamentilla on merkitys kristinuskon ytimessä. Se koostuu neljästä evankeliumista, joissa kerrotaan Jeesuksen elämästä, opetuksista ja ristinkuolemasta. Uuteen testamenttiin liittyy myös apostolien tekoihin ja kirjeisiin, joissa käsitellään muun muassa uskon perusteita, kirkon elämää ja kristittyjen kohtaamia haasteita.

  Vaikka molemmat testamentit ovat Raamatun osia, niiden eroja on syytä pohtia tarkemmin.

  1. Kirjoitusaikakausi

  Vanhempi testamentti käsittelee aikaa ennen Jeesuksen syntymää ja sen kirjoittaminen tapahtui noin 1000 eKr. ja 400 eKr. välillä. Uusi testamentti puolestaan kertoo ajanjaksosta, joka ulottuu Jeesuksen syntymästä 100-luvun alkupuolelle.

  2. Kirjoitustyylit

  Vanhalla testamentilla on monia eri tyylejä. Siellä historialliset kertomukset, laki- ja profeetalliset kirjoitukset ovat osana tätä laajaa kokoelmaa. Jokaisella tyylillä on oma merkityksensä. Uudessa testamentissa sen sijaan löytyy evankeliumeja, tekoja ja kirjeitä.

  3. Sanoma

  Vanhalla testamentilla on tärkeä rooli juutalaisuuden perinteessä. Siellä korostetaan Jumalan suuruutta ja merkitystä kansalleen. Uusi testamentti sen sijaan kertoo Jeesuksen merkityksestä kristityille ja opettaa rakastamaan lähimmäisiä ja elämään hyvää elämää.

  4. Järjestys

  Vanhalla testamentilla on yli 30 kirjaa, ja ne eivät kulje kronologisessa järjestyksessä. Tämän takia Raamatun lukijoiden on tärkeä tietää, missä kertomuksessa ja milloin se tapahtui. Uudessa testamentissa kirjat sen sijaan ovat asetettu kronologisella järjestyksellä, joka auttaa lukijoita ymmärtämään Jeesuksen elämänkertaa paremmin.

  Vaikka Vanha ja Uusi testamentti eroavat toisistaan merkittävästi, molempia osia on tärkeä tutkia ja ymmärtää kristinuskon kokonaisuutta. Raamatun tarinan ymmärtäminen auttaa ihmisiä löytämään merkityksen elämälle ja kasvattamaan omaa henkistä ja hengellistä hyvinvointiaan. Tämä koskee kaikkia kristinuskon tuntemuksesta riippumatta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.