Mitä Eroa On Keliakialla Ja Vilja Allergialla

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5137

  +
  Mitä eroa on keliakialla ja vilja-allergialla?

  Keliakia ja vilja-allergia ovat kaksi erillistä sairautta, vaikka molemmat liittyvätkin viljatuotteiden käyttöön. Keliakia on autoimmuunisairaus, joka johtuu gluteiinin aiheuttamasta vauriosta ohutsuolessa, kun taas vilja-allergia on allerginen reaktio viljatuotteisiin.

  Keliakian oireita ovat mm. vatsakipu, ripuli, turvotus, laihtuminen, anemia ja väsymys. Keliakian hoito perustuu gluteenittomaan ruokavalioon. Vilja-allergian oireita ovat esimerkiksi ihottuma, kutina, nokkosrokko, vatsakipu, ripuli, oksentelu ja anafylaktinen reaktio. Vilja-allergian hoito perustuu viljatuotteiden välttämiseen.

  Keliakiaan liittyvät riskitekijät ovat perinnöllisyys ja gluteenin käyttö. Vilja-allergiaan liittyvät riskitekijät ovat perinnöllisyys ja yleinen altistuminen erilaisille allergeeneille.

  Keliakia diagnosoidaan keliakiatesteillä, jotka tutkivat verestä vasta-aineita, jotka syntyy, kun elimistössä on gluteenia. Vilja-allergia diagnosoidaan usein ihokokein ja verikokein, jotka tutkivat allergisten vasta-aineiden esiintymistä.

  Vaikka vilja-allergia ja keliakia voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, ne ovat silti kaksi erillistä sairautta, joita hoidetaan eri tavoin. On tärkeää saada asianmukainen diagnoosi, jotta voidaan aloittaa asianmukainen hoito.

  Jos epäilet, että sinulla on keliakia tai vilja-allergia, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi auttaa sinua saamaan oikean diagnoosin ja aloittamaan asianmukaisen hoidon. Muista myös aina tarkistaa tuoteselosteet, jos kärsit keliakiasta tai vilja-allergiasta, sillä jotkin viljatuotteet voivat sisältää piilevää gluteenia tai muita vilja-allergeeneja.

  H2-otsikot:
  – Keliakia ja vilja-allergia: kaksi erillistä sairautta
  – Keliakian ja vilja-allergian oireet
  – Keliakian ja vilja-allergian hoito
  – Keliakian ja vilja-allergian diagnosointi
  – Tärkeää: oikean diagnoosin saaminen ja tuoteselosteiden tarkistaminen
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.