Mitä Eroa On Broilerilla Ja Kanalla

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2674

  +
  Mitä eroa on broilerilla ja kanalla?

  Broileri ja kana ovat kaksi yleisintä lintua, joita käytetään lihantuotannossa ympäri maailman. Suomessa broileri ja kana ovat myös hyvin suosittuja proteiinin lähteitä ja löytyvät lähes jokaisen suomalaisen ruokakaupan hyllyltä. Mutta mitä eroa näillä kahdella linnulla oikeastaan on?

  Aluksi on hyvä huomata, että broileri on nuori kana, jonka lihaa käytetään usein nimityksellä broilerinrinta. Broilerinlihan suosio johtuu sen mureudesta ja nopeasta kasvusta. Broilerit kasvatetaan lyhyemmän ajan verrattuna kanoihin ja ne kasvavat nopeasti, mikä johtaa nopeaan lihaksen kasvuun. Lisäksi broilerit ovat lihavia lintuja ja niiden lihakset sisältävät suuremman määrän rasvaa kuin kananliha.

  Kuitenkin, broilerinlihan korkea rasvapitoisuus voi olla huono asia terveydelle, koska liian suuri määrä rasvaa voi johtaa moniin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja liikalihavuuteen. Tämän vuoksi on tärkeää syödä broilerinlihaa kohtuudella ja harkita muita proteiinin lähteitä, kuten kalaa, pavunpohjaisia ruokia tai erilaisia kasvisproteiineja.

  Kana sen sijaan on vanhempi lintulaji, jonka liha on täyteläisempää ja vähärasvaisempaa kuin broilerinliha. Kanaa kasvatetaan pidemmän ajan verrattuna broilereihin, ja sen lihassolut kasvavat hitaammin. Tämä johtaa mureampaan lihaan, joka on myös ravintosisällöltään terveellisempi. Kananlihassa on vähemmän rasvaa ja kaloreita grammoja kohti kuin broilerinlihassa, mikä tekee siitä ihanteellisen proteiinin lähteen terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota noudattaville.

  Kuitenkin, kuten monissa muissakin elintarvikkeissa, kanan lihan terveellisyys riippuu myös siitä, kuinka sitä valmistaa. Liha on terveellisintä, kun sen valmistus on terveellinen valmistustapa, jossa käytetään vähän suolaa, öljyä ja muita lisäaineita. Kananlihaa voi valmistaa monella tavalla, esimerkiksi uunissa, pannulla tai grillissä ja tarjoilla sitä erilaisten lisukkeiden kanssa.

  Lopuksi, on tärkeää ymmärtää, että kana ja broileri ovat molemmat ravitsevia proteiinin lähteitä, ja niillä on erilaisia ravintoaineita. Broilerilla on suurempi rasvapitoisuus kuin kanalla, mikä tekee siitä voimakkaamman maultaan ja liukkaamman koostumukseltaan. Kana on vähärasvaisempi ja täyteläisempi maultaan. On tärkeää seurata syödyn lihan määrää ja sisällyttää monipuolisia proteiinin lähteitä ruokavalioon.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että broileri ja kana ovat molemmat herkullista ja terveellistä lihaa. Niiden välillä on kuitenkin eroja lihan laadussa ja sisältämässä rasvassa, joten on tärkeää harkita omia ruokailutottumuksiaan ja kokeilla erilaisia proteiinin lähteitä tasapainoisen ruokavalion saavuttamiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.