Mitä Eri Valiokuntia Eduskunnassa On

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #544

  +
  Mitä Eri Valiokuntia Eduskunnassa On

  Eduskunnan valiokunnat ovat parlamentaarisen työn keskeinen väline. Niiden tehtävänä on valmistella hallituksen esityksiä, käsitellä lakiesityksiä ja muita asioita, joita eduskunta käsittelee. Tässä artikkelissa tarkastelemme suomalaisille asukkaille tärkeimpiä eduskunnan valiokuntia.

  1. Perustuslakivaliokunta

  Perustuslakivaliokunta tarkastelee hallituksen lakiesityksiä ja muita eduskunnan käsiteltäväksi annettuja asioita perustuslain kannalta. Sen vastuulla on myös valmistella perustuslakiin liittyviä asioita, kuten perustuslain muutoksia.

  2. Talousvaliokunta

  Talousvaliokunta vastaa talouspoliittisten lakien ja asetusten käsittelystä. Se valmistelee esimerkiksi budjettiesitykset ja muut valtiontalouteen liittyvät asiat.

  3. Ulkoasiainvaliokunta

  Ulkoasiainvaliokunta käsittelee Suomen ulkosuhteisiin ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä asioita. Sen tehtävä on myös seurata kansainvälistä kehitystä ja valvoa Suomen eurooppalaisia intressejä.

  4. Sivistysvaliokunta

  Sivistysvaliokunta valmistelee sivistyspoliittisia lakiesityksiä ja käsittelee koulutukseen, tieteeseen ja kulttuuriin liittyviä asioita. Se valvoo Suomen koulutusjärjestelmää ja toimii yhteistyössä eri kulttuurialojen kanssa.

  5. Liikenne- ja viestintävaliokunta

  Liikenne- ja viestintävaliokunta keskittyy liikenne- ja viestintäpolitiikan alaan. Sen tehtävänä on valmistella lakeja ja toimintaohjelmia liikenteen ja viestinnän alalla.

  6. Ympäristövaliokunta

  Ympäristövaliokunta valmistelee ympäristöpoliittisia lakiesityksiä ja käsittelee ympäristöön liittyviä asioita. Sen tehtävänä on valvoa Suomen ympäristötavoitteita ja vaikuttaa ympäristöpolitiikan kehittämiseen.

  7. Sosiaali- ja terveysvaliokunta

  Sosiaali- ja terveysvaliokunta keskittyy sosiaali- ja terveyspoliittisten asioiden käsittelyyn. Sen tehtävänä on valmistella sosiaali- ja terveyspoliittisia lakiesityksiä ja käsitellä hyvinvointivaltion kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.

  Valiokuntien määrä vaihtelee ajoittain parlamentaaristen vaalien tulosten ja eduskuntatyön tarpeiden mukaisesti. Suomalaiset voivat seurata valiokuntien töitä ja käsiteltäviä asioita eduskunnan verkkosivuilla. Sieltä löytyy myös tieto siitä, milloin valiokunnat kokoontuvat ja mitä asioita ne käsittelevät.

  Yhteenveto

  Eduskunnan valiokunnilla on tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Niiden tehtävänä on valmistella hallituksen ja eduskunnan käsiteltäväksi annettuja asioita, ja niiden käsittely on erittäin tärkeää kansan edun kannalta. Vaikka valiokuntien määrä vaihtelee ajoittain, niiden tärkeimmät tehtävät pysyvät lähes samoina. Suomalaiset voivat seurata valiokuntien töitä ja käsiteltäviä asioita eduskunnan verkkosivuilla ja osallistua näin vaikuttamistyöhön.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.