Mitä Elatusmaksuun Kuuluu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #760

  +
  Mitä elatusmaksuun kuuluu?

  Elatusmaksu on rahallinen tuki, jota toinen vanhempi maksaa toiselle vanhemmalle lapsen elatuksesta huolehtimiseksi. Elatusmaksun suuruus määräytyy lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien taloudellisen tilanteen mukaan. Yleensä elatusmaksu kattaa lapsen perustarpeet, kuten ruoan, vaatteet, asumisen ja terveydenhuollon.

  Elatusmaksuun kuuluu yleensä myös lapsen harrastus- ja vapaa-ajan aktiviteetit, kuten musiikki-, liikunta- tai kerhotoiminnat. Tämä riippuu kuitenkin tilanteesta ja elatusmaksun määrästä. Jos elatusmaksu on suuri, se voi kattaa myös lapsen ylimääräiset kulut.

  Elatusmaksuun ei kuitenkaan yleensä sisälly lapsen koulumatkakustannukset tai erikoislääkärillä käynnit. Nämä kulut jäävät yleensä toisen vanhemman vastuulle. Jos toinen vanhempi ei kykene maksamaan elatusmaksua, voi hän hakea kela-tukea lapsen elatuksen turvaamiseksi.

  Hakeminen ja muutokset

  Elatusmaksun hakeminen tapahtuu tuomioistuimessa tai sovittelussa. Tuomioistuimessa päätetään elatusmaksun määrästä, kun taas sovittelussa vanhemmat voivat sopia elatusmaksun määrästä ja sen maksamisesta keskenään. Jos tilanteessa tapahtuu muutoksia, esimerkiksi toinen vanhempi menettää työpaikkansa tai lapsen kulut kasvavat, elatusmaksun määrää voidaan muuttaa tuomioistuimessa.

  Jos toinen vanhempi ei maksa sovittua elatusmaksua, toinen vanhempi voi hakea elatusmaksun takaisinperintää. Takaisinperintä voi tapahtua esimerkiksi ulosoton kautta. Jos elatusmaksuun sisältyvät koulumatkakustannukset tai muut ylimääräiset kulut, on syytä sopia niiden maksamisesta erikseen.

  Yhteenveto

  Elatusmaksu on tärkeä tuki lapsen elatuksen turvaamiseksi. Sen suuruus määräytyy lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien taloudellisen tilanteen mukaan. Elatusmaksu kattaa yleensä lapsen perustarpeet, kuten ruoan, vaatteet, asumisen ja terveydenhuollon. Tämän lisäksi elatusmaksuun voi sisältyä lapsen harrastus- ja vapaa-ajan aktiviteetit, jos elatusmaksu on riittävän suuri. Koulumatkakustannukset ja ylimääräiset kulut eivät yleensä sisälly elatusmaksuun. Elatusmaksun muutoksista on syytä neuvotella toisen vanhemman kanssa tai hakea ratkaisua tuomioistuimessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.