Mitä Eläkettä Saan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2457

  +

  Mitä eläkettä saan – Tärkeitä tietoja Suomessa asuville ihmisille

  Eläkkeen tarkka määrä riippuu monista tekijöistä, kuten työntekijän iästä, työuran pituudesta ja eläkkeelle siirtymishetkestä. Suomessa on kolme erilaista eläkemuotoa: Kansaneläke, Työeläke ja Yksilöllinen eläke.

  Kansaneläke

  Kansaneläke on perusturvaetuuksiin kuuluva eläke, jota voidaan maksaa kaikille Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluville henkilöille. Kansaneläkkeen määrä lasketaan eläkeluettelon perusteella, joka sisältää henkilön ansiohistorian ja työeläkepisteet. Vuonna 2021 kansaneläkkeen täysi määrä on 741,59 euroa kuukaudessa.

  Työeläke

  Työeläke on ansioon perustuva eläke, joka kertyy työssä olon aikana. Työeläkkeen määrä riippuu mm. työansioista, työuran pituudesta ja ikäluokasta. Työeläkejärjestelmä on jaettu kuuteen eri eläkevakuutusyhtiöön, jotka toimivat eri aloilla ja toimialoilla. Työeläkejärjestelmässä työntekijä kerryttää työeläkettä, joka kootaan yhteen hänen työeläkeotteeseensa. Työeläkeotteessa näkyy työvuodet, ansiohistoria ja työeläkepisteet. Vuoden 2020 lopussa työeläkejärjestelmän keskimääräinen eläke oli noin 1 700 euroa kuukaudessa.

  Yksilöllinen eläke

  Yksilöllinen eläke on vapaaehtoinen eläkevakuutus, jota voi ottaa missä tahansa elämänvaiheessa. Yksilöllisessä eläkevakuutuksessa henkilö voi itse määritellä sen, kuinka paljon rahaa hän haluaa säästää. Yksilöllisen eläkevakuutuksen maksut ovat verovähennyskelpoisia, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voidaan käyttää verotuksen vähennyksinä. Yksilöllinen eläke on erittäin hyödyllinen, kun työssä ei ole mahdollista kerryttää tarpeeksi eläkettä. Yksilöllisen eläkevakuutuksen määrä riippuu henkilön säästöistä ja sijoitustuotoista.

  Eläkkeen hakeminen

  Eläkkeen hakeminen alkaa siitä, kun henkilö täyttää eläkeiän. Tämän jälkeen henkilön on lähetettävä eläkehakemus Kansaneläkelaitokselle (Kela) eli Suomen eläkejärjestelmän viralliseen eläkevastuulliseen viranomaiseen. Hakemuksen tulee sisältää kaikki tarvittavat tiedot, kuten henkilötunnus, työhistoria ja eläkevakuutusyhtiön nimi. Eläkehakemus on käsiteltävä kolmen kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta.

  Johtopäätös

  Suomen eläkejärjestelmä on monimutkainen, mutta mahdollistaa kuitenkin sen, että ihmisten eläkevakuutukset ovat erittäin pitkälle verovapaat ja turvalliset. Kansaneläkkeen lisäksi työeläke ja yksilöllinen eläke ovat tärkeitä eläkemuotoja, ja on tärkeää määritellä oman eläkkeen tarve mahdollisimman pian. Ihmisten kannattaa myös perehtyä eläkejärjestelmään ja ymmärtää sen perusteita, jotta oma eläketurva on mahdollisimman hyvä ja ennen kaikkea turvallinen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.