Mitä Eduskunnassa Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4919

  +

  Mitä Eduskunnassa tehdään?

  Eduskunta on Suomen parlamentti, jossa käsitellään ja päätetään laeista ja muista tärkeistä asioista, jotka koskevat suomalaisten elämää ja tulevaisuutta. Eduskunta koostuu 200 kansanedustajasta, joita valitaan vaaleilla neljän vuoden välein.

  Suomen eduskunnan toiminta voidaan jakaa useisiin eri osa-alueisiin. Tärkein niistä on lainsäädäntötyö. Eduskunnassa käsitellään vuosittain satoja lakiehdotuksia, jotka lähetetään käsiteltäviksi eri valiokuntiin. Valiokunnat tekevät lakiehdotuksista lausuntoja, joita käytetään pohjana eduskunnan täysistunnon keskustelulle ja päätöksenteolle.

  Eduskunnan täysistunto kokoontuu noin kerran viikossa käsittelemään valiokuntien lausuntoja ja tekemään lopulliset päätökset lainsäädäntöasioiden osalta. Täysistunnolla kansanedustajat puhuvat aiheista ja äänestävät päätöksistä.

  Lisäksi eduskunnan tehtäviin kuuluu valvoa hallituksen toimintaa. Hallituksen on esimerkiksi tehtävä vuosittain budjettiesitys, joka käsitellään eduskunnassa. Eduskunta myös hyväksyy hallituksen esitykset eri ministereiden nimityksistä.

  Eduskunnassa käydään myös paljon keskusteluja eri aiheista, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta, ympäristöstä ja ulkopolitiikasta. Eduskunnan kokoukset ovat yleisölle avoimia ja niitä voi seurata paikan päällä tai televisiosta.

  Vaikka eduskunnan valta on Suomen lakien mukaan suuri, se on kuitenkin sidottu perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin. Eduskunnan päätökset voivat myös kaatua, jos tarpeeksi suuri määrä kansanedustajia vastustaa niitä. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä hallituksen kaatumista.

  Eduskunnan toiminta on keskeinen osa suomalaista demokratiaa. Se antaa kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa lainsäädäntötyöhön ja valvoa hallituksen toimintaa. Eduskunnan päätöksistä riippuu monen suomalaisen elämä ja tulevaisuus, joten kansanedustajien työ on erittäin tärkeää.

  Suomalaiset voivat vaikuttaa eduskunnan toimintaan monilla eri tavoilla. Yksi tapa on äänestää vaaleissa ja valita ehdokkaita, jotka edustavat omaa näkemystä. Kansalaisilla on myös oikeus ottaa yhteyttä kansanedustajiin ja kertoa näkemyksistään.

  Eduskunnassa tehdään siis paljon asioita, joista suurin osa tapahtuu taustalla valiokunnissa ja muualla. Lainsäädäntötyön lisäksi eduskunta valvoo hallituksen toimintaa ja käy laajaa keskustelua eri aiheista. Se on tärkeä osa suomalaista demokratiaa ja sen päätöksistä riippuu monen suomalaisen elämä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.