Mitä Dna Testi Kertoo

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #3385

  +

  Mitä DNA-testi kertoo?

  DNA-testi on nykyään yleinen tapa selvittää henkilön sukujuuria ja sukutaustaa. DNA-testin avulla voidaan selvittää muun muassa eri kansallisuuksien ja etnisyyksien osuus henkilön geeneissä. Suomessa asuvat ihmiset voivat myös käyttää DNA-testiä selvittääkseen enemmän suomalaisesta sukuhistoriastaan.

  DNA-testi on molekyylibiologian menetelmä, joka analysoi ihmisen DNA:ta. DNA, eli deoksiribonukleiinihappo, on perimämme perusta ja ohjaa solujemme toimintaa. DNA-testi voidaan tehdä joko syljenäytteestä tai verinäytteestä, jonka jälkeen DNA-analyysi suoritetaan laboratoriossa.

  Kun henkilö tekee DNA-testin, hänen DNA:staan saadaan tietoa erityisesti kahta tyyppiä olevista markkereista: autosomaalisista markkereista ja sukupuolikromosomien markkereista. Autosomaaliset markkerit kertovat henkilön perimästä kaikkien 23 kromosomiparin osalta. Sukupuolikromosomien markkerit puolestaan kertovat esimerkiksi henkilön isästä ja isän isästä periytyvästä Y-kromosomista.

  DNA-testin perusteella voidaan siis selvittää henkilön sukujuuret, eli millaisia kansallisuuksia ja etnisyyksiä henkilön suvussa esiintyy. DNA-testi kertoo esimerkiksi, jos henkilön suvussa on skandinaavista, saamelaista tai karjalaista perimää. Testi ei kuitenkaan pysty kertomaan henkilön identiteettiä, eikä se kerro kaikkea henkilön ominaisuuksista.

  DNA-testin avulla voit myös selvittää DNA:n kautta periytyviä sairauksia ja alttiutta erilaisille sairauksille. Tämä on tärkeää esimerkiksi silloin, kun halutaan selvittää mahdollisuus perinnölliseen syöpäalttiuteen tai muihin sairauksiin.

  Vaikka DNA-testi on yleisesti saatavilla ja se on nykyään kohtuuhintainen, on tärkeää muistaa, että testitulos ei ole aina täydellinen. DNA-testissä on aina mahdollista saada virheellinen tulos, ja vaikka testi kertoisi tarkasti henkilön sukujuurista, se ei kerro koko totuutta henkilön historiasta.

  DNA-testi voi kuitenkin olla hyödyllinen apukeino selvitettäessä sukuhistoriaa, ja se voi tarjota mielenkiintoisia tietoja omasta perimästä. DNA-testi voi myös löytää yllättäviä sukulaisia tai paljastaa uusia tietoja aiemmin tuntemattomasta suvusta.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että DNA-testi on hyödyllinen työkalu sukujuurien selvittämisessä ja perimän ominaisuuksien tuntemisessa. Suomessa asuville ihmisille DNA-testi voi tarjota mahdollisuuksia selvittää enemmän suomalaisesta sukuhistoriasta. DNA-testit ovat helposti saatavilla, mutta niiden tulosten tulkintaan kannattaa suhtautua kriittisesti ja muistaa, etteivät tulokset ole aina täydellisiä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.