Mitä B12 Vitamiinin Puutos Aiheuttaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #4009

  +

  Mitä B12-vitamiinin puutos aiheuttaa?

  B12-vitamiinia tarvitaan normaaliin solujen kasvuun, verenmuodostukseen ja hermoston toimintaan. Se on erityisen tärkeää punasolujen tuotannolle ja hermojen ylläpidolle. B12-vitamiini imeytyy elimistöön vain eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, maksasta, maitotuotteista ja kananmunista, joten jotkut kasvissyöjät ja vegaanit voivat olla alttiita B12-vitamiinin puutteelle.

  Oireet

  B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa monia erilaisia oireita:

  • anemia (veren vähäinen hemoglobiinipitoisuus)
  • hermoston toimintahäiriöitä, kuten väsymystä, huimausta, tunnottomuutta ja pistelyä käsissä ja jaloissa
  • lihasheikkoutta ja epävakaita liikkeitä
  • masennusta ja mielialan vaihteluita
  • ruoansulatushäiriöitä ja vatsavaivoja
  • muistin heikkenemistä ja kognitiivisten toimintojen vähenemistä

  Diagnoosi

  B12-vitamiinin puutos voidaan diagnosoida verikokeella, joka mittaa veren B12-vitamiinipitoisuuden määrän. Normaalit lukemat vaihtelevat laboratoriosta riippuen, mutta yleensä B12-vitamiinin viitearvot ovat 200-900 picogrammaa millilitraa kohden.

  Hoito

  B12-vitamiinin puutos voidaan hoitaa B12-vitamiinin avulla injektiona tai suun kautta otettavana pillerimuotona. Jos B12-vitamiinin puutos johtuu ruokavalion puutteesta, suositellaan ruokavalion muutoksia, jotka sisältävät enemmän B12-vitamiinia. Jos puutos johtuu imeytymishäiriöstä, voi vaatia muita lääkkeitä tai hoitoja.

  Ennaltaehkäisy

  B12-vitamiinin puutteen ennaltaehkäisyyn ruokavaliossa kannattaa sisällyttää paljon eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, kalaa, kananmunia ja maitotuotteita. Kasvissyöjät ja vegaanit voivat tarvita B12-vitamiinilisää. Sen lisäksi, B12-vitamiinin imeytymistä edistää paras vointi. Tämä tarkoittaa riittävää unta, vähäistä stressiä ja terveitä elämäntapoja, jotka voivat auttaa pitämään hermoston ja aineenvaihdunnan toiminnassa optimaalisesti.

  Yhteenveto

  B12-vitamiinin puutos voi johtaa erilaisiin oireisiin, jotka vaikuttavat hermoston, aineenvaihdunnan ja verenmuodostuksen toimintaan. Syynä voi olla ruokavalion puutteet tai imeytymishäiriöt. Merkit ja oireet voivat olla monenlaisia, mutta diagnoosi voidaan tehdä verikokeella. Hoitoon sisältyy B12-vitamiinin lisääminen ruokavalioon tai injektiona. Ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää syödä riittävästi B12-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita ja ylläpitää terveitä elämäntapoja, jotka voivat auttaa pitämään hermoston ja aineenvaihdunnan toiminnassa optimaalisesti.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.