Mitä Asioita Tekijänoikeus Ei Suojaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #3248

  +
  H2: Mitä tekijänoikeus ei suojaa?

  Tekijänoikeus on ollut paljon esillä viime aikoina, erityisesti sen suojan kohdistuessa musiikkiin ja elokuviin. Tekijänoikeudet suojaavat taiteellisia luomuksia, mutta on myös paljon asioita, joita se ei suojaa. Tässä artikkelissa käsittelemme niitä asioita, jotka eivät ole tekijänoikeuden suojassa.

  Selväkielisyys ja ennusteet

  Tekijänoikeus ei suojaa ideoiden tai muiden ei-taiteellisten konseptien käyttöä. Jos kirjoitat artikkelin tai kirjan, tekijänoikeudet suojaavat sitä, mutta jos esität selväkielisen version tiedosta tai tarjoat ennusteen maailman tapahtumista, tekijänoikeuslain suoja ei koske sinua. Voit siis käyttää tietoa vapaasti, kunhan et kopioi toisen tekijän ilmaisua, joka perustuu siihen.

  Yleisön reaktio

  Tekijänoikeus ei myöskään suojaa yleisön reaktioita tai kommentteja. Voit ilmaista mielipiteesi vapaasti, kunhan et loukkaa toista henkilöä. Voit julkaista mielipiteesi, vaikka se olisi toisen henkilön taiteellisen tuotannon aiheuttama. Tämä tarkoittaa, että voit arvostella elokuvaa, kirjaa tai musiikkia, joka on tekijänoikeuden suojassa, kunhan et käytä tekijän ilmaisutapaa sen toistamiseen. Yleisön reaktioihin ja kommentteihin ei liity tekijänoikeuden suojaa.

  Tietokoneohjelmien toiminnallisuus ja käyttö

  Tekijänoikeus antaa paljon suojaa tietokoneohjelmille, mutta se ei suojaa ohjelman toiminnallisuutta. Tietokoneohjelman toiminnallisuus ja käyttö ovat yleensä vapaata tietoa, mutta tekijänoikeuslain suoja koskee sen koodia ja muita elementtejä. Voit käyttää ohjelmaa vapaasti, kunhan et kopioi koodia tai muuta ohjelman tekijän omaisuutta.

  Paikannimet, kasvit ja eläimet

  Tekijänoikeus ei suojaa nimiä ja muita tietoja, joita voidaan käyttää paikannimien, kasvien ja eläinten yhteydessä. Voit käyttää paikannimiä, kuten Helsinki, Tukholma, Pariisi tai Lontoo, vapaasti. Sama koskee kasveja ja eläimiä, voit käyttää niitä ilman rajoituksia. Tämä johtuu siitä, että ne eivät ole taiteellisia luomuksia, vaan tietoja.

  Henkilökohtaisen informaation käyttö

  Tekijänoikeuden suoja ei koske henkilökohtaista informaatiota. Voit käyttää henkilön henkilökohtaiseen elämään liittyvää informaatiota vapaasti, kunhan se on saatu laillisesti ja et loukkaa henkilön yksityisyyttä tai kunniaa. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää oikeuden päätöksiä tai tilastoja henkilöiden syntymä- ja kuolinajoista jne, mutta et henkilön elämänkerran kertomista varten tarvittavia henkilötietoja.

  Johtopäätös

  Vaikka tekijänoikeus on tärkeä oikeus, joka antaa tekijöille suojaa ideoidensa ja tuotantojensa käytössä, on hyvä muistaa, että se ei suojaa kaikkea. On useita avoimia asioita, jotka eivät ole tekijänoikeuden suojassa, kuten selittävä kirjoitus, yleisön reaktiot, tietokoneohjelmien käyttö, paikannimet, kasvit ja eläimet sekä henkilökohtainen informaatio. Tämä tieto auttaa luomaan terveellisemmän ja turvallisemman ympäristön, jossa edistetään tietoa ja kulttuurien vaihtoa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.